Рецепти за домашен сладолед с алкохол
Рецептите за приготвянето на сладолед в домашни условия са безброй. За да придобие десертът изтънчен вкус, може да добавите ликьор, джин, шампанско, червено вино, бърбън, уиски, ром или друг предпочитан от вас алкохол, който да придаде своята характерна нотка на вашето лятно изкушение. Предлагаме ви различни варианти за сладолед с алкохол и ще се радваме, ако сред тях откриете своя любим вкус. Разбира се, подобни предложения са за възрастни, затова не ги сервирайте на деца.
- Сладолед с Бейлис и кафе
- Сладолед от кампари и грейпфрут
- Шоколадов сладолед с уиски и ванилия
- Сладолед с канела и бърбън
- Сладолед с тиква и бърбън
- Сладолед с червено вино
- Сладоледи от шампанско
- Сладоледи с ром
Сладолед с бейлис и кафе
За да си направите бейлис сладолед с кафе, са ви необходими:
- 200 милилитра сладкарска сметана
- 75 милилитра бейлис
- 100 милилитра кондензирано мляко
- 100 милилитра охладено еспресо
- 200 грама черен шоколад
- 2 чаени лъжици кокосово масло
- за декорация: 100 грама разтопен бял шоколад, натрошен шамфъстък, шоколадови пръчици и др.
Налейте сметаната, бейлиса, кондензираното мляко и кафето в голяма купа. Разбъркайте с миксер до получаването на крем, който разпределете във формички за сладолед и приберете във фризера за една нощ.
Начупете черния шоколад на малки парчета, разтопете ги в микровълнова фурна или на водна баня, като смесите с кокосовото масло.
Когато извадите сладоледа от формичките, потопете го в шоколадово-кокосовата смес и подредете в тава, застлана с хартия за печене и върнете във фризера за още 15 минути, за да стегне шоколадовото покритие. Когато това се случи, поръсете с натрошени ядки, шоколадови пръчици или декорирайте по начин, който предпочитате.
Сладолед от кампари и грейпфрут
Комбинацията от кампари и грейпфрут е интересна идея за домашен коктейл сладолед. Нужни са ви:
- 150 грама захар
- 200 милилитра вода
- 550 милилитра фреш от грейпфрут
- 130 милилитра кампари
Сварете сироп от захарта и водата. Когато се охлади, смесете с фреша от грейпфрут и кампарито. Разпределете течността във формички за сладолед и замразете.
Шоколадов сладолед с уиски и ванилия
Ако уискито е любимото ви алкохолно питие, използвайте го при приготвянето на ледения десерт. Тази рецепта съдържа и жълтъци.
Необходими продукти:
- 1 литър сметана за разбиване с висока масленост (33%)
- 220 грама черен шоколад
- 150 грама пудра захар
- 100 милилитра уиски
- 7 жълтъка
- 1 шушулка ванилия или 1/2 чаена лъжица ванилов екстракт
Налейте сметаната в тенджера и прибавете в нея ваниловия екстракт или разрязаната на две ароматна шушулка. Затоплете течността, без да допуснете да кипне. Жълтъците разбийте с пудрата захар. На водна баня разтопете черния шоколад, към който добавете уискито и разбъркайте.
Сметаната смесете с жълтъците, поставете комбинацията върху котлона, затоплете я добре при непрекъснато бъркане, трябва да се сгъсти. Смесете сметановия крем с шоколада и разпределете в подходящи форми, които замразете във фризера за 6-8 часа. Междувременно разбъркайте няколко пъти сладоледа, за да може да замръзне равномерно.
Може да поднесете с любимите си ядки, с украса от настърган шоколад или полейте карамелен сос.
Сладолед с канела и бърбън
Бърбънът придава изискана нотка на сладоледа, затова следващата рецепта също не е за подценяване.
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 2 чаени чаши течна сметана
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 3/4 чаена чаша кафява захар
- 1 супена лъжица канела
- 1 супена лъжица екстракт от ванилия
- 4 супени лъжици бърбън
В средно голяма купа разбийте яйцата с миксер в продължение на 1-2 минути. Постепенно добавете захарта, като не изключвате миксера и продължете да разбивате още 1 минута. Следват сметаната и прясното мляко. Разбъркайте добре. Прибавете канелата, ваниловия екстракт и бърбъна и разбъркайте още веднъж за кратко. Изсипете сместа в подходящ съд и замразете. Когато извадите сладоледа от фризера, оставете го да престои на стайна температура около 15 минути, преди да го поднесете. Декорирайте по ваш вкус.
Сладолед с тиква и бърбън
Необходими продукти:
- 2 консерви от 400 грама кондензирано мляко
- 2 1/4 чаена чаша пюре от тиква
- 3 супени лъжици бърбън
- 1 чаена лъжица сол
- 2 чаени чаши студена сметана за разбиване
Сложете във фризера правоъгълна тавичка за кекс. Докато тя се охлажда, разбийте с тел млякото и тиквата, прибавете солта и бърбъна.
След това разбийте сметаната. Когато стане пухкава, започнете да прибавяте по малко от нея към тиквената смес, като бъркате с шпатула, за да запазите обема на сменатовата пяна.
Изсипете сместа в охладената тавичка и покрийте с найлоново фолио. Замразете за минимум 6 часа.
Сладолед с червено вино
Вероятно ще ви се стори странно, но сладоледът може да съдържа и... вино. При това червено.
Необходими продукти:
- 1 бутилка червено вино
- 150 грама захар
- 4 жълтъка
- 300 милилитра течна сметана
- 250 милилитра прясно мляко
- една щипка канела
Налейте виното в тенджера, добавете канелата и варете течността в продължение на около 50 минути. Охладете редуцираното вино.
На водна баня разбийте сметаната, млякото, захарта и жълтъците. Сместа трябва да се затопли, без да завира. След това я охладете.
Смесете крема с виното, разбъркайте и прехвърлете комбинацията в подходяща за замразяване кутия.
Когато сладоледът е готов, загребвайте от него с лъжица, оформяйки топки, които сервирайте в чаши за сладолед.
Десертът може да гарнирате с бисквитки,топинг по ваш избор или с пресни плодове.
Сладоледи от шампанско
Шампанското е следващата напитка, макар и слабоалкохолна, която идеално се съчетава със сладолед. Предлагаме ви варианти с яйца и без използването им. Плодовете може да замените с други по ваш избор.
Сладолед с шампанско и ягоди/малини
Необходими продукти:
- 60 милилитра вода
- 50 грама захар
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 500 грама ягоди или малини
- 250 грама шампанско
Налейте шампанското в кана или друг подходящ съд. Прибавете ягодите, лимоновия сок и разтворената във водата захар. Разбийте всичко с помощта на блендер до получаването на пюре.
Разпределете го във форми за сладолед и замразете. Сложете клечки, когато сместа започне да замръзва.
Сладолед с шампанско и лимон
Необходими продукти:
- 1/2 чаена чаша пудра захар
- сок от 1 лимона
- кората на 1/2 лимон
- 1/4 бутилка шампанско
- 2 белтъка
- 1-2 чаени лъжици пудра захар за разбиването на белтъците
- 1 чаена чаша бита сметана
Разтворете пудрата захар в 1 чаена чаша гореща вода. Когато сладката течност се охлади, налейте в нея лимоновия сок и прибавете настърганата кора на половината от цитруса. Приберете във фризера. Когато комбинацията започне да замръзва, извадете я и налейте шампанското. След това прибавете разбитите с 1-2 чаени лъжици пудра захар белтъци (разбийте на сняг).
Разпределете сладоледа в охладени купички или други подходящи форми, украсете с бита сметана и се насладете на десерта.
Сладолед от шампанско с джин и лимонов фреш
Сладоледът от джин и шампанско е своеобразен леден коктейл, който ще поглези сетивата ви. За да си го приготвите, са ви необходими:
- 360 милилитра шампанско
- 120 милилитра джин
- 120 милилитра захарен сироп
- 90 милилитра фреш от лимони
Смесете в кана шампанското и джина, налейте захарния сироп и фреша от лимони. Разбъркайте и разпределете коктейла в подходящи за сладолед форми. Поставете във фризера. Когато коктейлът започне да замръзва, сложете клечки и върнете във фризера.
Щом напитката се превърне в сладолед, насладете й се.
Сладоледи с ром
Ромът е напитка, която прекрасно се съчетава с останалите съставки, от които обикновено се приготвя сладолед. Може да си приготвите дори мохито вариант.
Сладолед с ром и кокос
Необходими продукти:
- 400 милилитра кокосово мляко, неподсладено
- 1 чаена чаша сметана
- 1 чаена чаша захар1/2 чаена чаша кокосови стърготини, неподсладени
- 6 супени лъжици тъмен ром
- препечени кокосови люспи за декорация
В тенджера смесете кокосовото мляко, сметаната и захарта. Загрейте ги на средно силен огън и бъркайте, докато захарта се разтопи напълно. Добавете рома, разбъркайте и оставете сместа да се охлади напълно. Поръсете с кокосовите стърготини и разбъркайте, за да се разпределят равномерно. Изсипете сместа в подходящ съд и замразете за минимум 2-3 часа.
Поднесете сладоледа, поръсен с препечени кокосови люспи.
Сметанов сладолед с ром и стафиди
Необходими продукти:
- 50 грама стафиди
- 40 милилитра ром
- 1 чаена чаша гъста сметана
- 1/2 чаена чаша пудра захар
- ванилова захар на вкус
- бадемови листенца за украса или други ядки
Залейте стафидите с вода и оставете така за час. След това отцедете водата, налейте рома, затворете съда с капак и оставете за още 30 минути.
Смесете сметаната с двата вида захар, добавете напоените стафиди и замразете десерта.
Украсете с бадемови листенца или друго по избор.
Сладолед Мохито
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша вода
- 3/4 чаена чаша захар
- 1 чаена чаша ром
- 1 1/2 чаени чаши спрайт или газирана вода
- 1-2 лайма
- листенца прясна мента (около 20)
Първо направете ментов захарен сироп. За целта налейте водата в тенджера, прибавете захарта и листенцата мента. Поставете върху котлона и разбърквайте периодично, докато течността заври. След това увеличете температурата до максимум и варете сиропа около минута.
Намалете огъня и 3 минути по-късно го изключете. Оставете сиропа да се охлади. След това го прецедете, а листенцата мента може да изхвърлите.
Налейте газираната вода или спрайта в подходящ съд и разбъркайте с лъжица, за да "разбиете" газираните мехурчета.
Изцедете сока от двата лайма и го налейте при газираната вода, добавете ментовия сироп и рома.
Разпределете получената напитка във формички за замразяване и поставете във фризера. Когато течността започне да се втвърдява, сложете клечки за сладолед, за да може да вкусите по-лесно от освежаващото лакомство.
*Изображенията са илюстративни
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ПЮР НУТРИШЪН БАР XL СЪС СЛАДОЛЕД СТРАЧАТЕЛА 80 гр.
БИГДЖИГС КОМПЛЕКТ С ДЪРВЕНИ СЛАДОЛЕДИ / БЛИЗАЛКИ BJ059
МЕЛИСА ЕНД ДЪГ КОМПЛЕКТ - НАПРАВИ СИ СЛАДОЛЕДИ 14087
БИОТЕЧ ПРОТЕИНОВ СЛАДОЛЕД 500 г
ЗОЯ БИО ЛУКУМА прах 150 г
СОЛЕН МАСЛЕН КАРАМЕЛЕН КРЕМ С МЕД 200 г 042004 FAMILLE MARY
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Как да си направите домашен сладолед в торба
- Лимонов сладолед с авокадо без захар
- Ягодов сладолед с кокосово мляко
- Домашен млечен сладолед с кафе
- Фрапе със сладолед и шоколад
- Бананов сладолед с бял шоколад
- Сладоледи с необичайни вкусове, които може да ви се прииска да опитате - част 1
- Плодов коктейл със сладоледено кисело мляко
- Хрупкав сладолед с ядки и течен шоколад
- Домашен сладолед с бял шоколад и шамфъстъци
Коментари към Рецепти за домашен сладолед с алкохол