Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Любопитни факти от кулинарния свят Джелато или сладолед - каква е разликата

Джелато или сладолед - каква е разликата

Джелато или сладолед - каква е разликата - изображение

Много хора си мислят, че Джелато е италианската дума за сладолед, но всъщност има голяма разлика между сладоледа и средиземноморския десерт.

Ако някога сте били в Италия, то със сигурност сте опитвали разхлаждащия крем, който е с много наситени вкус и аромат.

джелато

Всъщност има няколко основни разлики между джелато и сладолед. Най-важната е, че сладоледът съдържа минимум 10% мазнини, докато джелато е направено до голяма степен от пълномаслено мляко, така че процентът мазнини е от 5 до 7.

За разликата от сладоледа, италианският сладкиш се разбърква по-рядко, като така в него влиза по-малко въздух (между 25-30%), докато при сладоледа честото разбъркване вкарва до 50% въздух в сместа. Сладоледът се поднася замразен, а джелато се поднася по-топъл, охладен до -5 градуса.

Тъй като в джелато няма толкова мазнини, вкусът остава по-интензивен.

джелато

Класическият джелато сладолед има кремообразна текстура, дължаща се на яйцата, съдържа пълномаслено прясно мляко, малко сухо за стабилност, ниско е съдържанието на захар. Яйцата придават на десерта характерен жълт цвят. За разлика от сладоледите в търговската мрежа, джелато се топи много бързо, което прави консумирането му още по-предизвикателно.

А ето как да си приготвите сами джелато.

По статията работи: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com
Снимки: vegas.eater.com; thespruceeats.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноХрани и ястияСнимкиНовини