Рецепти за лозови сарми с булгур
Лозовите сарми с плънка от булгур са здравословно ястие, богато на полезни витамини и минерали. Освен това, булгурът е богат източник на протеини и не съдържа много калории. Предлагаме ви две лесни за приготвяне рецепти за вкусни лозови сармички с плънка от булгур. Ако желаете да добавите повече белтъчини към ястието, включете в плънката и кълцано месо. За любителите на пикантното сме приготвили рецепта за лозови сарми с плънка от булгур и люти чушки.
Лозови сарми с булгур и кълцано месо
Необходими продукти за приготвянето на лозови сарми с булгур и кълцано месо:
- 1 чаена лъжица зехтин
- 1 стрък праз, наситнен
- 400 грама свинско месо, накълцано на малки парченца
- 50 грама смлени орехи
- 50 грама кашу, натрошено
- 50 грама натрошени бадеми
- 1 чаена чаша сварен булгур
- сол, черен и червен пипер на вкус
- 1 чаена лъжица чубрица
- 3 стръкчета пресен джоджен, наситнени
- няколко стръка пресен магданоз, наситнени
- 20 броя лозови листа
- 1 голям картоф, нарязан на кръгчета
- 200 милилитра вода
- кисело мляко за сервиране
Начин на приготвяне на лозови сарми с булгур и кълцано месо:
Загрейте зехтина в тиган и запържете нарязания на ситно праз. Запържете накълцаното свинско месо заедно с праза. Добавете смлените ядки и сготвения булгур. Подправете със сол, чубрица, червен и черен пипер. Добавете нарязаните на ситно пресни подправки - джоджен и магданоз. Разбъркайте сместа и я оставете да къкри на слаб огън за 10 минути.
Охладете готовата плънка, след което загребете една лъжица от нея и я сложете в средата на лозов лист. Завийте сармичките, подпъхвайки краищата добре. Направете по същия начин с останалите лозови листа.
Подредете нарязаните на кръгчета картофи по дъното на тенджера и поставете върху тях сармите. Сложете няколко лозови листа отгоре. Налейте около 200 милилитра вода и притиснете с чиния. Варете сармите на слаб огън за 30 минути или до готовност.
Охладете готовите лозови сарми, подредете в плато или чиния и поднесете топли, гарирани с кисело мляко или сос по избор.
Добър апетит!
Пикантни лозови сарми с булгур
Необходими продукти за приготвянето на пикантни сарми с булгур:
- 250 грама консервирани лозови листа*
- 150 грама булгур
- 1 глава лук, наситнена
- 2 супени лъжици люта паста (или 1 люта чушка, наситнена)
- чили на вкус (по желание)
- 1 супена лъжица меласа от нар (по желание)
- 2 супени лъжици пресен магданоз, наситнен
- кисело мляко за сервиране
*Може да приготвите ястието и с листа от манголд.
Начин на приготвяне на пикантните лозови сарми с булгур:
Консервираните лозови листа могат да бъдат много солени, затова ги изплакнете под студена течаща вода, след което бланширайте за около 2 минути, отново изплакнете и отцедете.
Сложете булгура да се накисне в купа с вряща вода за 10 минути или докато леко омекне. След това отцедете излишната вода и разбъркайте с вилица.
Запържете лука в малко мазнина, докато стане прозрачен. Добавете лютата паста или наситнената люта чушка, подправете по желание с чили на вкус. Гответе за около 5-10 минути, като разбърквате често. След това добавете меласата от нар (ако използвате), разбъркайте и изсипете набъбналия булгур. Гответе още 1-2 минути и свалете от котлона. Поръсете с наситнен пресен магданоз.
Поставете лозов лист върху равна повърхност и сложете една супена лъжица от плънката в средата на листото, след което увийте на руло. Повторете с останалите листа, докато свърши сместа с булгур.
Покрийте с лозови листа дъното на голяма тенджера или огнеупорен гювеч с капак. Така подредете сармите в съда, че да предотвратите разпадането им по време на готвене. Поставете чиния върху тях и налейте достатъчно вряща вода, за да ги покрие.
След като заври водата, намалете котлона, покрийте с капак и оставете да къкрят на бавен огън за около 30 минути или до готовност. Отцедете останалата в съда вода. С помощта на щипки извадете сармите от съда и ги сервирайте в чиния, за да се охладят.
Поднесете пикантните сарми с плънка от булгур с кисело мляко по желание.
Приятен апетит!
Снимки: freepik.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Ползи за здравето от консумацията на булгур
- Салати от булгур и спанак
- Влезте във форма с булгур
- Рецепти за приготвяне на салата Табуле с булгур
- Пилешка супа с булгур
- Булгур с пилешко и зеленчуци
- Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби
- Сарми в доматен сос
- Булгур с гъби и лук
- Пълнени чушки с булгур, гъби и стафиди
Коментари към Рецепти за лозови сарми с булгур