Лесен картофен хляб с масло и яйца

Необходими продукти:
- 1 чаена чаша картофено пюре
- 2 яйца, разбити с вилица
- 1/2 чаена чаша масло със стайна температура
- 1/2 чаена чаша захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 2 1/4 чаени лъжички активна суха мая
- 1/2 чаена чаша топла вода
- 5 чаени чаши брашно
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете картофеното пюре, яйцата и маслото.
- Добавете захарта, солта, маята и топлата вода и разбъркайте.
- Прибавете брашното и замесете гладко и еластично тесто.
- Прехвърлете го в подмазана купа, покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса в продължение на 1-2 часа, докато удвои размера си.
- Извадете го върху леко набрашнена повърхност и замесете за кратко, за да се освободят въздушните мехурчета.
- Разделете тестото на две равни части и оформете хлябовете.
- Поставете ги в две подмазани форми с приблизителни размери 20/10/5 сантиметра.
- Покрийте и оставете да втасат в продължение на 30-40 минути, докато се удвоят.
- Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 40 минути. Трябва да звучат кухо, когато го потупате отгоре.
- Извадете картофения хляб от формата и го оставете да се охлади за минимум 15 минути.
- Нарежете, поднесете и му се насладете.
Приятен апетит!
Снимка: breadbaking.about.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас
- Лилави картофи - състав и полезни свойства
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Тиквички на фурна с домати и картофи
- Намалете високата температура със суров картоф
- Полезни свойства и приложения на картофите
- Сладък картоф
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Картофи - полезни свойства и рискове за здравето
Коментари към Лесен картофен хляб с масло и яйца