Лазаня с рикота, цвекло и моркови, обвита в бутер тесто

Необходими продукти:
за соса с кайма:
- 200 грама телешка кайма
- сол и черен пипер
- 1/2 чаена чаша нарязан лук
- 2 скилидки чесън
- 1 консерва от 400 мл доматен сос
- 1 супена лъжица доматена паста
за пюрето с цвекло:
- 2 глави червено цвекло - нарязани на кубчета
- 1/4 глава лук - нарязан на едро
- 1 скилидка чесън
за пюрето от моркови:
- 2 големи моркова - нарязани на кръгчета
- 1/4 глава лук - нарязан на едро
- 1 скилидка чесън
за задушаването на спанака:
- 1 супена лъжица зехтин
- 3 чаени чаши бейби спанак
- сол и черен пипер
- щипка лют червен пипер на люспи
за пълнежа с рикота:
- 220 грама рикота
- 1/4 чаена чаша настърган пармезан
- 1 яйце
- 1 супена лъжица нарязан магданоз
- 1/2 чаена лъжица сол
- черен пипер
за тестото:
- 7 кори за лазаня - сварени
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 лист бутер тесто (400 грама)
- 4 слайса сирене проволоне
- 1 разбито яйце
за чесновото масло:
- 3 супени лъжици масло
- 1 супена лъжица магданоз
- 2 скилидки чесън - пресовани
- 1/4 чаена чаша настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Запечете морковите, цвеклото и лука в тава, покрита с хартия за печене, като не смесвате зеленчуците. Печете ги между 40 и 45 минути, докато омекнат.
За соса с каймата загрейте голям тиган и запържете каймата до пълна готовност. Подправете със сол и черен пипер. Добавете лука и задушавайте 10 минути, добавете намачкания чесън и гответе още 1 минута. Добавете доматения сос и доматената паста и оставете да къкри за 20 минути. Подправете и изчакайте да охлади на стайна температура.
За спаначената плънка загрейте в тиган 1 лъжица зехтин и задушете спанака, докато омекне, подправен със сол и черен пипер. Добавете чесъна и лютия пипер и гответе за 1 минута. Оставете да се охлади напълно.
Смесете рикотата, яйцето, магданоза, сол и пипер и разбийте с тел или миксер. Запазете половината, а другата половина разделете на 2 равни части.
Направете морковения пълнеж, в кухненски робот, с поставен S-образен нож, блендирайте морковите, половината от изпечения лук и чесъна до гладка консистенция. Добавете една част от заделената част с рикота и смесете отново. Оставете настрана
За пюрето от цвекло, блендирайте цвеклото в робота, заедно с лука и чесъна, добавете другата заделена част от рикотата и смесете.
Разточете бутер тестото и изрежете горните ъгли. Направете диагонални разрези в двата края, като оставите средата цяла.
Сложете 2 кори от лазаня напречно на бутер тестото в средата. Намажете с пюрето от червено цвекло само в средата. Покрийте с лист лазаня, този път по дължина, само върху пюрето. Отгоре намажете с рикотата и подредете спанака. Покрийте с 2 резена сирене и още една кора за лазаня. Намажете с морковения пълнеж, сложете още от сместа с рикота. Отгоре намажете с доматения пълнеж с кайма, следват два резена сирене и последната кора за лазаня. Завийте краищата на първите две кори към центъра.
Преплетете бутер тестото и намажете с разбито яйце.
Печете 25 минути на 200 градуса.
Смесете разтопеното масло с пресования чесън и с готовата смес намажете готовото руло, докато е горещо. Поръсете с настърган пармезан и магданоз. Върнете във фурната за още 10 минути, докато се разтопи сиренето.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: tastemade.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Макаронени изделия
- Кулинарни шедьоври от бутер тесто
- Солени бутерки с шунка, кашкавал и спанак
- Бутер фунийки с пухкав млечен крем
- Спираловидни бутер солети с пармезан и подправки
- Бутер кошнички с плънка от пилешко, гъби, лук и кашкавал
- Вити бутер банички с шоколад
- Лазаня с тортила, чедър и кайма
- Лазаня със зелеви листа и телешка кайма
- Бутер руло с пушен колбас, кашкавал и горчица
- Соленки от бутер тесто с маслини и сушени домати
Коментари към Лазаня с рикота, цвекло и моркови, обвита в бутер тесто