Лазаня със сладък картоф и сос Бешамел
Необходими продукти:
за плънката:
- 1 голям сладък картоф
- 30 грама кедрови ядки
- 120 грама спанак
- 4 супени лъжици зехтин
- щипка морска сол
- щипка черен пипер
- щипка индийско орехче
- 1 пакет кори за лазаня
за соса:
- 2 чаши прясно мляко
- 1 чаша течна сметана
- 2 чаши настъргано сирене Пекорино, пармезан или кашкавал
- 1/4 чаша брашно
- 60 грама краве масло + още малко за сотиране на спанака
- 1 дафинов лист
- 2 супени лъжици сос песто
Начин на приготвяне:
сладкия картоф:
Обелете и нарежете на кръгчета сладкия картоф. Овкусете със зехтин, черен пипер и сол. Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене, и поставете във фурна за 30 минути при температура 180°C до леко позлатяване. Извадете и оставете да изстине.
спанака:
Разтопете малко краве масло в тиган на силен огън и добавете спанака, солта и черния пипер. Сотирайте до омекване. Нарежете сготвения спанак на ситно.
кедровите ядки:
Запечете кедровите ядки в тиган на силен огън за няколко минути до леко позлатяване.
сосът бешамел:
Изсипете млякото в голяма тенджера на среден огън, поставете дафиновия лист. Изключете котлона, преди да заври млякото.
Разтопете 4 супени лъжици масло в отделен съд на среден огън. Добавете брашното и разбърквайте за няколко минути с дървена лъжица до получаване на пясъчна текстура.
Изсипете горещата брашнена каша в тенджерата с млякото. Гответе на слаб огън от 5 до 7 минути и при непрекъснато бъркане, за да не загори по дъното. Овкусете със сол и черен пипер, щипка индийско орехче и 1 чаша настъргано сирене Пекорино.
слобяване на лазанята:
Намаслете формички с незалепващо покритие или алуминиеви формички за еднократна употреба.
Поставете един лист кори за лазаня внимателно във формичката. Добавете 1 супена лъжица сос Бешамел, 2 или 3 кръгчета изпечен сладък картоф, 1 супена лъжица спанак. Поръсете с изпечените кедрови ядки, 1 супена лъжица сос песто и 1 супена лъжица сос Бешамел. Поръсете с настъргано сирене Пекорино.
Прегънете само две от страните на листа лазаня. Добавете още сос Бешамел и сирене Пекорино.
Сгънете останалите два края, така че да се получи като малко гнездо. Поставете най-отгоре песто, сос Бешамел и сирене Пекорино.
Изпечете във фурна за 25 минути при 180 ° C или докато гнезденцата получат приятен златист цвят.
Да ви е вкусно!
recipe30.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Макаронени изделия
- Джоб пица с кори за лазаня
- Лазаня с тортила, чедър и кайма
- Лесна лазаня с патладжан и рикота
- Лазаня със спанак и тиквички
- Домашни кори за лазаня (класическа рецепта)
- Лазаня с кайма, гъби и сос Бешамел
- Лазаня с плънка от пилешко и зеленчуци
- Лазаня с пилешко и блатове от картофи с бекон
- Кето лазаня с телешка кайма
- Лазаня с пармезан, пилешко, спанак и гъби
Коментари към Лазаня със сладък картоф и сос Бешамел