Лазаня със спанак, три вида сирене и цели кюфтенца
Необходими продукти:
- 700 грама овкусена кайма (или използвайте вътрешността на равно количество сурови наденици)
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 4 смачкани скилидки чесън
- 2 чаени лъжици семена фенел
- 2 чаени лъжици сух риган
- 1/2 чаена лъжица лют пипер на люспи (по желание)
- 1 супена лъжица захар
- 500 милилитра доматен сос (пассата)
- 400 грама нарязани домати от консерва
- 100 грама масло
- 2 дафинови листа
- 100 грама брашно
- 1 литър прясно мляко
- 1/4 чаена лъжица индийско орехче (свежо настъргано)
- 100 грама бейби спанак
- пълна шепа свежи листа босилек
- 50 грама пармезан (настърган)
- 250 грама листа за лазаня (около 12 броя)
- 50 грама настърган чедър
- 150 грама свежа моцарела (нарязана)
Начин на приготвяне:
Оформете малки кюфтенца от каймата. Изпържете ги в 1 лъжица от зехтина в малка касерола на няколко партиди. Когато покафенеят отвън ги извадете от тигана, нека да не се пресготвят.
Изпържете лука в останалия зехтин за 8-10 минути, докато омекне. Прибавете фенела, ригана и чилито. След 2 минути сложете захарта, доматените продукти и прибавете малко вода. Подправете със сол и черен пипер и оставете да къкри под капак за 30-40 минути.
Разтопете маслото в касерола, добавете дафиновия лист. Минута по-късно разбъркайте брашното, за да се получи гъста каша. Прибавете млякото на тънка струя, като бъркате непрекъснато. Ще получите гъст сос. Добавете индийското орехче и подправете със сол и пипер. Оставете за 5 минути на ниска температура, като разбърквате от време на време.
Оставете настрана 10 от кюфтетата, а останалите сложете в доматения сос.
Половината от този сос сипете в тавичка, отгоре поръсете с половината спанак, босилек и малко пармезан. Покрийте с 1/3 от белия сос и отгоре поставете листа лазаня (ако има нужда счупете някои от тях, за да покриете цялата тавичка).
Повторете в същия ред - доматен сос с кюфтенца, спанак, босилек, пармезан, бял сос, паста. Полейте с останалите бял сос. Подредете отгоре кюфтета, които запазихте. Подредете резените моцарела между тях, поръсете с чедъра и пармезана. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса, до златисто за около 40-45 минути.
Оставете да се охлади за 5-10 минути преди да нарежете.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bbcgoodfood.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Макаронени изделия
- Джоб пица с кори за лазаня
- Лазаня с тортила, чедър и кайма
- Лесна лазаня с патладжан и рикота
- Лазаня със спанак и тиквички
- Домашни кори за лазаня (класическа рецепта)
- Лазаня с кайма, гъби и сос Бешамел
- Лазаня с плънка от пилешко и зеленчуци
- Лазаня с пилешко и блатове от картофи с бекон
- Кето лазаня с телешка кайма
- Лазаня с пармезан, пилешко, спанак и гъби
Коментари към Лазаня със спанак, три вида сирене и цели кюфтенца