Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Макаронени изделия Лазаня със спанак, три вида сирене и цели кюфтенца

Лазаня със спанак, три вида сирене и цели кюфтенца

Лазаня със спанак, три вида сирене и цели кюфтенца - изображение

Необходими продукти:

  • 700 грама овкусена кайма (или използвайте вътрешността на равно количество сурови наденици)
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 глави лук, нарязани на ситно
  • 4 смачкани скилидки чесън
  • 2 чаени лъжици семена фенел
  • 2 чаени лъжици сух риган
  • 1/2 чаена лъжица лют пипер на люспи (по желание)
  • 1 супена лъжица захар
  • 500 милилитра доматен сос (пассата)
  • 400 грама нарязани домати от консерва
  • 100 грама масло
  • 2 дафинови листа
  • 100 грама брашно
  • 1 литър прясно мляко
  • 1/4 чаена лъжица индийско орехче (свежо настъргано)
  • 100 грама бейби спанак
  • пълна шепа свежи листа босилек
  • 50 грама пармезан (настърган)
  • 250 грама листа за лазаня (около 12 броя)
  • 50 грама настърган чедър
  • 150 грама свежа моцарела (нарязана)

Начин на приготвяне:

Оформете малки кюфтенца от каймата. Изпържете ги в 1 лъжица от зехтина в малка касерола на няколко партиди. Когато покафенеят отвън ги извадете от тигана, нека да не се пресготвят.

Изпържете лука в останалия зехтин за 8-10 минути, докато омекне. Прибавете фенела, ригана и чилито. След 2 минути сложете захарта, доматените продукти и прибавете малко вода. Подправете със сол и черен пипер и оставете да къкри под капак за 30-40 минути.

Разтопете маслото в касерола, добавете дафиновия лист. Минута по-късно разбъркайте брашното, за да се получи гъста каша. Прибавете млякото на тънка струя, като бъркате непрекъснато. Ще получите гъст сос. Добавете индийското орехче и подправете със сол и пипер. Оставете за 5 минути на ниска температура, като разбърквате от време на време.

Оставете настрана 10 от кюфтетата, а останалите сложете в доматения сос.

Половината от този сос сипете в тавичка, отгоре поръсете с половината спанак, босилек и малко пармезан. Покрийте с 1/3 от белия сос и отгоре поставете листа лазаня (ако има нужда счупете някои от тях, за да покриете цялата тавичка).

Повторете в същия ред - доматен сос с кюфтенца, спанак, босилек, пармезан, бял сос, паста. Полейте с останалите бял сос. Подредете отгоре кюфтета, които запазихте. Подредете резените моцарела между тях, поръсете с чедъра и пармезана. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса, до златисто за около 40-45 минути.

Оставете да се охлади за 5-10 минути преди да нарежете.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bbcgoodfood.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитно