Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Лазаня от патладжани, пармезан и доматен сос Маринара

Лазаня от патладжани, пармезан и доматен сос Маринара

Лазаня от патладжани, пармезан и доматен сос Маринара - изображение

Необходими продукти:

За соса маринара:

  • 1/4 чаена чаша зехтин
  • 1 глава чесън, всички скилидки се смачкват
  • 1 голяма глава червен кромид лук (нарязан)
  • 3 филета аншоа от консерва
  • 1/2 чаена лъжица лют червен пипер на люспи
  • 1 супена лъжица доматена паста
  • 1/4 чаена чаша бяло сухо вино
  • 2 консерви от 800 грама цели белени домати
  • 1/4 чаена чаша накъсани листа босилек
  • 1/2 чаена лъжица сух риган
  • сол

За патладжаните и сглобяването:

  • 4 големи патладжана
  • сол
  • 3 чаени чаши Панко галета
  • 1 1/2 чаена лъжица сух риган
  • 1 чаена лъжица черен пипер
  • 1 1/2 чаена чаша настърган пармезан
  • 1 1/2 чаена чаша брашно
  • 5 големи яйца - разбити
  • 1 1/3 чаена чаша зехтин
  • 1/2 чаена чаша босилек плюс листа босилек за сервиране
  • 1/2 чаена чаша свеж магданоз
  • 1 1/3 чаена чаша настъргана зряла моцарела
  • 225 грама прясна моцарела, нарязана на тънко

Начин на приготвяне:

Пригответе соса: в голям тиган (който може да сложите във фурната след това) налейте зехтина и запържете смачканите скилидки чесън, докато станат златисти (около 4 минути). Добавете ситно нарязания лук, аншоата, лютия червен пипер. Гответе, докато лукът стане прозрачен, около 5 минути. Изсипете доматената паста и разбъркайте. След 2 минути налейте виното, изчакайте да заври и гответе, докато се изпари напълно, за около 1 минута. Намачкайте доматите от консервата, прибавете и тях, подправете. Сложете 1 1/2 чаени чаши вода в бурканите/кутиите от доматите, разклатете внимателно и излейте течността в тигана. Прехвърлете съда във фурната и оставете на 180 градуса за 2-2,5 часа.

Изчакайте соса да се охлади и го блендирайте в кухненски робот, докато стане гладък. Подправете със сол на вкус.

Нарежете патладжаните по дължина на парчета, дебели около 2 см. Посолете ги и наредете 2-3 от тях едно до друго. Покрийте ги с няколко слоя кухненска хартия и отгоре сложете още патладжани, следва още хартия, продължете така, докато свършат резените. Притиснете ги с тежък тиган и оставете за 60 минути, за да се изцеди излишната течност от тях. Тази стъпка дава на патладжана кремообразна текстура при печене.

Междувременно смелете в кухненски робот галетата, ригана, черен пипер и 3/4 чаена чаша от пармезана до много фино. Прехвърлете сместа в плитка чиния.

Загрейте фурната на 180 градуса. Поставете брашното в друга купа, а яйцата в трета. Всяко парче от патладжана панирайте в трите смеси - първо в брашното, след това в яйцето и накрая в галетата. Подредете патладжаните върху решетка.

Загрейте 2/3 чаена чаша зехтин в голям тиган (най-добре от чугун) на средна температура. Изпържете патладжаните до златисто (около 5 минути). Извадете върху хартиени кърпи, за да премахнете излишната мазнина. Довършете запържването и ако има нужда, добавете и останалия зехтин. Подправете на вкус и оставете да се охладят.

В купа смесете магданоза, босилека, моцарелата (зрялата) и останалия пармезан.

Излейте 1 чаша сос Маринара на дъното на правоъгълна тавичка за печене с размери 30 на 20 см и подредете 1 слой от патладжана (нарежете го така, че да запълва цялата тава). Полейте с още 1 чаша сос и поръсете с микса от подправки и сирена. Повторете процедурата, докато свършат всички патладжани. Покрийте с алуминиево фолио и сложете да се пече поне за 45-60 минути.

Извадете от фурната, махнете фолиото и подредете прясната моцарела по повърхността. Увеличете температурата до 220 градуса и запечете лазанята, непокрита, за още 15 минути, докато сиренето стане на балончета и се запече до златисто.

Изчакайте ястието да се охлади 30 минути, преди да сервирате. Гарнирайте с листенца босилек.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bonappetit.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноХрани и ястияЗдравни съветиДиетиБотаника