Лазаня от патладжани, пармезан и доматен сос Маринара

Необходими продукти:
За соса маринара:
- 1/4 чаена чаша зехтин
- 1 глава чесън, всички скилидки се смачкват
- 1 голяма глава червен кромид лук (нарязан)
- 3 филета аншоа от консерва
- 1/2 чаена лъжица лют червен пипер на люспи
- 1 супена лъжица доматена паста
- 1/4 чаена чаша бяло сухо вино
- 2 консерви от 800 грама цели белени домати
- 1/4 чаена чаша накъсани листа босилек
- 1/2 чаена лъжица сух риган
- сол
За патладжаните и сглобяването:
- 4 големи патладжана
- сол
- 3 чаени чаши Панко галета
- 1 1/2 чаена лъжица сух риган
- 1 чаена лъжица черен пипер
- 1 1/2 чаена чаша настърган пармезан
- 1 1/2 чаена чаша брашно
- 5 големи яйца - разбити
- 1 1/3 чаена чаша зехтин
- 1/2 чаена чаша босилек плюс листа босилек за сервиране
- 1/2 чаена чаша свеж магданоз
- 1 1/3 чаена чаша настъргана зряла моцарела
- 225 грама прясна моцарела, нарязана на тънко
Начин на приготвяне:
Пригответе соса: в голям тиган (който може да сложите във фурната след това) налейте зехтина и запържете смачканите скилидки чесън, докато станат златисти (около 4 минути). Добавете ситно нарязания лук, аншоата, лютия червен пипер. Гответе, докато лукът стане прозрачен, около 5 минути. Изсипете доматената паста и разбъркайте. След 2 минути налейте виното, изчакайте да заври и гответе, докато се изпари напълно, за около 1 минута. Намачкайте доматите от консервата, прибавете и тях, подправете. Сложете 1 1/2 чаени чаши вода в бурканите/кутиите от доматите, разклатете внимателно и излейте течността в тигана. Прехвърлете съда във фурната и оставете на 180 градуса за 2-2,5 часа.
Изчакайте соса да се охлади и го блендирайте в кухненски робот, докато стане гладък. Подправете със сол на вкус.
Нарежете патладжаните по дължина на парчета, дебели около 2 см. Посолете ги и наредете 2-3 от тях едно до друго. Покрийте ги с няколко слоя кухненска хартия и отгоре сложете още патладжани, следва още хартия, продължете така, докато свършат резените. Притиснете ги с тежък тиган и оставете за 60 минути, за да се изцеди излишната течност от тях. Тази стъпка дава на патладжана кремообразна текстура при печене.
Междувременно смелете в кухненски робот галетата, ригана, черен пипер и 3/4 чаена чаша от пармезана до много фино. Прехвърлете сместа в плитка чиния.
Загрейте фурната на 180 градуса. Поставете брашното в друга купа, а яйцата в трета. Всяко парче от патладжана панирайте в трите смеси - първо в брашното, след това в яйцето и накрая в галетата. Подредете патладжаните върху решетка.
Загрейте 2/3 чаена чаша зехтин в голям тиган (най-добре от чугун) на средна температура. Изпържете патладжаните до златисто (около 5 минути). Извадете върху хартиени кърпи, за да премахнете излишната мазнина. Довършете запържването и ако има нужда, добавете и останалия зехтин. Подправете на вкус и оставете да се охладят.
В купа смесете магданоза, босилека, моцарелата (зрялата) и останалия пармезан.
Излейте 1 чаша сос Маринара на дъното на правоъгълна тавичка за печене с размери 30 на 20 см и подредете 1 слой от патладжана (нарежете го така, че да запълва цялата тава). Полейте с още 1 чаша сос и поръсете с микса от подправки и сирена. Повторете процедурата, докато свършат всички патладжани. Покрийте с алуминиево фолио и сложете да се пече поне за 45-60 минути.
Извадете от фурната, махнете фолиото и подредете прясната моцарела по повърхността. Увеличете температурата до 220 градуса и запечете лазанята, непокрита, за още 15 минути, докато сиренето стане на балончета и се запече до златисто.
Изчакайте ястието да се охлади 30 минути, преди да сервирате. Гарнирайте с листенца босилек.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bonappetit.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Салата от печен патладжан, домати и прясна моцарела
- 10 грешки при отглеждането на патладжан, които не бива да допускаме
- Не изхвърляйте дръжките на патладжаните - те лекуват хемороиди
- Лазаня с тортила, чедър и кайма
- Джоб пица с кори за лазаня
- Домашни кори за лазаня (класическа рецепта)
- Ливанска разядка Мутабал
- Рецепти за лятна доматена манджа с чушки и патладжани
- Патладжан
- Пълнени патладжани с боб, гъби и зеленчуци
Коментари към Лазаня от патладжани, пармезан и доматен сос Маринара