Кюфтета с риган в доматен сос, запечени с кашкавал
Необходими продукти
За кюфтетата:
600 грама кайма смес
1/4 настърган кашкавал
1 яйце
2 скилидки чесън
2 супени лъжици риган
сол и смлян черен пипер на вкус
За соса:
1 супена лъжица зехтин
1 консерва домати в собствен сос
1 средна глава лук
1 супена лъжица сух босилек
За поръсване:
1/2 чаена чаша настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Към каймата прибавете яйцето, ригана, сол и черен пипер на вкус, намачканите скилидки чесън, настъргания кашкавал и смелете всичко с помощта на кухненски робот или омесете много старателно.
С помощта на супена лъжица загребвайте от готовата смес, оформете малки кюфтета, подредете ги върху дъска или в подходящ съд и приберете в хладилника за 20 минути.
През това време направете соса.
Сгорещете зехтина в тиган (на среден огън), в него изпържете нарязания лук до прозрачност (около 5 минути) и тогава прибавете доматите заедно със сока им, босилека, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте, намалете котлона и оставете сместа да се приготвя 10-15 минути. Трябва да се сгъсти малко.
Налейте малко мазнина в отделен съд, сгорещете я и в нея изпържете кюфтета от всички
страни.
Загрейте фурната до 200 градуса.
Вземете подходяща широка форма и в налейте съвсем малко от соса, подредете кюфтетата, залейте ги с останалия сос и поръсете с кашкавала.
Изпечете ястието във фурната за около 10-15 минути.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Класически италиански кюфтенца върху канапе от спагети
- Кюфтета с картофи в сметанов сос
- Кюфтета с шамфъстък
- Спаначени кюфтенца със сирене крема
- Телешки кюфтенца с магданоз на фурна
- Кюфтета от смлян свински черен дроб с лук
- Сочни бирени кюфтенца с кашкавал
- Кюфтета в лучен сос на фурна
- Пържени кюфтета с хрупкава панировка и рикота
- Кюфтенца от макарони и кашкавал
Коментари към Кюфтета с риган в доматен сос, запечени с кашкавал