Кюфтета от леща с гъби и ленено семе
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша леща
- 2 чаени чаши вода
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1/2 глава лук, нарязан на ситно
- 1 1/2 чаена лъжица сол
- 220 грама гъби, нарязани
- 1/2 чаена чаша овесени ядки
- 2 супени лъжици смляно ленено семе
- 2 супени лъжици кленов сироп
- по 1 чаена лъжица сушен градински чай и семена фенел
- 1/4 чаена лъжица черен пипер
- 4 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
Измийте добре лещата под течаща вода (използвайте ситен гевгир).
Сложете 2 чаши вода да заврат и към тях добавете лещата, чесъна, лука и 1/4 чаена лъжица сол. Намалете температура на котлона и варете, разбърквайки периодично, докато лещата се свари - около 20-30 минути.
Междувременно с кухненски робот нарежете на дребно гъбите, за да станат на съвсем малки парченца. Добавете към тях овесените ядки, лененото семе, кленовия сироп, фенела и градинския чай, останалата сол и комбинирайте с няколко пулсации.
Отцедете сварената леща и я сложете в кухненския робот при останалите продукти.
Отново направете 10 пулсации, всяка с продължителност не повече от 1-2 секунди.
Оформете 20 малки кюфтенца от сместа.
Загрейте 2 супени лъжици зехтин в тиган и изпържете на партиди кюфтенцата, за около 3 минути от всяка страна. Внимателно ги обръщайте, защото лесно могат да се разделят, затова изберете по-голяма и широка шпатула. Ако има нужда, добавете още мазнина между партидите.
thekitchn.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Кюфтета от нахут и булгур
- Кюфтета от леща и кускус в доматен сос с чесън
- Кюфтета от боб и картофи
- Кюфтета от киноа и булгур с пармезан
- Кюфтета от нахут с чесън и магданоз
- Пикатни кюфтета с черен боб и доматен сос
- Бобени кюфтета
- Кюфтенца от патладжан и нахут
- Панирани нахутени кюфтенца с млечен сос
- Кюфтета от леща с домати и стафиди
Коментари към Кюфтета от леща с гъби и ленено семе