Кюфтета от леща и кускус в доматен сос с чесън
Необходими продукти:
1 чаена чаша червена леща
1 чаена чаша кускус
2 глави лук
300 грама домати в собствен сос (100 мл доматен сок за кюфтетата и 200 грама домати за соса)
100 грама пресен магданоз
сол и смлян черен пипер на вкус
3 супени лъжици зехтин (2 от тях за запържване на лука и 1 за соса)
4 скилидки чесън
1 супена лъжица сух кориандър - за соса
1 чаена лъжица индийско орехче - за соса
Начин на приготвяне:
Измийте лещата, изсипете я в тенджера и залейте с 2 чаени чаши вода. Сложете сол на вкус. Поставете на котлона и когато заври, оставете да се приготвя на бавен огън в продължение на 10 - 15 минути (или до готовност). Трябва да остане малко вода.
Свалете от котлона, прибавете кускуса, разбъркайте, затворете съда с капак и оставете така за 15 минути.
През това време нарежете лука на ситно и го изпържете до златисто в зехтина. Налейте доматения сок, сложете сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте и след 1 - 2 минути свалете от огъня. Добавете нарязания магданоз, отново разбъркайте и изсипете сместа при лещата и кускуса. Следва разбъркване.
От получената кайма оформете кюфтета и ги изпечете в сух тиган без мазнина по 1 минута от всяка страна. За предпочитане е да използвате съд с незалепващо покритие.
Може да поднесете ястието и топло, и в студен вид.
За да направите соса. Обелете доматите, сложете ги в подходящ съд, в който да пасирате и добавете чесъна, кориандъра, индийското орехче, лъжица зехтин, сол и черен пипер на вкус. Пюрирайте всичко и поставете на котлона. Когато сместа заври, оставете на слаб огън за 1 - 2 минути и изключете.
Сосът се поднася студен.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Студени предястия
- Кюфтета от нахут и булгур
- Кюфтета от боб и картофи
- Кюфтета от киноа и булгур с пармезан
- Кюфтета от нахут с чесън и магданоз
- Пикатни кюфтета с черен боб и доматен сос
- Бобени кюфтета
- Кюфтенца от патладжан и нахут
- Панирани нахутени кюфтенца с млечен сос
- Кюфтета от леща с домати и стафиди
- Кюфтета от нахут с шунка, лук и магданоз
Коментари към Кюфтета от леща и кускус в доматен сос с чесън