Кюфтенца от патладжан и нахут

Необходими продукти:
- 3 големи патладжана, нарязани наполовина
- зехтин
- 2 скилидки чесън, обелени
- 2 чаени лъжички кориандър
- 2 чаени лъжички семена кимион
- 400 грама нахут от консерва, отцеден
- 2 супени лъжици нахутено брашно
- кората и сока на 1/2 лимон + 1/2 лимон нарязан на резени (за сервиране)
- 3 супени лъжици галета
- млечен сос
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса.
Направете напречни разрези на всяка от половинките патладжан и намазнете със зехтин. Подредете ги в тавичка с чесъна, овкусете с кориандър и семена кимион. Подправете на вкус и запечете за 40 минути или до омекване на патладжана.
Охладете, издълбайте вътрешността му, която смесете с чесъна и подправките. Добавете нахута, брашното, лимоновите кора и сок и намачкайте. Оформете от сместа 20 топки и ги поставете в тавичка, постлана с хартия за печене. Охладете в хладилник за поне 30 минути.
Загрейте фурната до 180 градуса. Оваляйте кюфтенцата в галетата, подредете в тавичката и полейте със зехтин. Запечете за 20 минути или до златиста и хрупкава коричка. Сервирайте с млечен сос и резени лимон по желание.
Приятен апетит!
bbcgoodfood.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Кюфтета от киноа и булгур с пармезан
- Пикантни кюфтенца с нахут и спанак в доматен сос с къри
- Кюфтета от боб и нахут
- Кюфтета от леща с булгур и сос от тахан
- Кюфтета от нахут и булгур
- Кюфтета от нахут с чесън и магданоз
- Кюфтета с грах и печурки
- Пикатни кюфтета с черен боб и доматен сос
- Кюфтета от нахут и кускус
- Бобени кюфтета
Коментари към Кюфтенца от патладжан и нахут