Кюфтета от нахут и булгур
Необходими продукти:
- 150-200 грама нахут
- 150-200 грама булгур
- 1 морков
- 1/2 глава стар лук
- малко парче корен целина (по желание)
- розова хималайска сол на вкус
- подправки: щипка къри, куркума, джинджифил или други по избор
Начин на приготвяне:
Залейте нахута с вода за няколко часа, зърната ще набъбнат, увеличавайки двойно обема си. Когато това стане, отцедете течността и ги сварете в чиста вода. В отделен съд сварете и булгура до готовност, след което смесете двата продукта. Може да ги приготвите на пара, ако желаете.
Смелете/пасирайте, като налеете малко от течността, в която са се варили зърната. Вариант е да пюрирате нахута, а булгура само да намачкате. Така сместа за кюфтетата няма да бъде еднородна, а ще се усещат парченца от булгура.
На ситно ренде настържете моркова и целината, лука накълцайте.
Към пюрето добавете зеленчуците и подправките, получава се гъста маса. Ако сместа е течна, сложете малко брашно от нахут или от киноа.
Възможни са два варианта на термична обработка, в зависимост от вашите предпочитания. Бихте могли да оформите кюфтета от "каймата", които да подредите в тава върху лист пергамент и да изпечете във фурната до готовност.
Второто ни предложение е да оваляте кюфтетата в брашно и да изпечете в тиган без мазнина (или с добавяне на съвсем малко такава).
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: big-sister.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Кюфтета от леща и кускус в доматен сос с чесън
- Кюфтета от боб и картофи
- Кюфтета от киноа и булгур с пармезан
- Кюфтета от нахут с чесън и магданоз
- Пикатни кюфтета с черен боб и доматен сос
- Бобени кюфтета
- Кюфтенца от патладжан и нахут
- Панирани нахутени кюфтенца с млечен сос
- Кюфтета от леща с домати и стафиди
- Кюфтета от нахут с шунка, лук и магданоз
Коментари към Кюфтета от нахут и булгур