Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Кюфтета от нахут и булгур

Кюфтета от нахут и булгур

Кюфтета от нахут и булгур - изображение

Необходими продукти:

  • 150-200 грама нахут
  • 150-200 грама булгур
  • 1 морков
  • 1/2 глава стар лук
  • малко парче корен целина (по желание)
  • розова хималайска сол на вкус
  • подправки: щипка къри, куркума, джинджифил или други по избор

 

Начин на приготвяне:

Залейте нахута с вода за няколко часа, зърната ще набъбнат, увеличавайки двойно обема си. Когато това стане, отцедете течността и ги сварете в чиста вода. В отделен съд сварете и булгура до готовност, след което смесете двата продукта. Може да ги приготвите на пара, ако желаете.

Смелете/пасирайте, като налеете малко от течността, в която са се варили зърната. Вариант е да пюрирате нахута, а булгура само да намачкате. Така сместа за кюфтетата няма да бъде еднородна, а ще се усещат парченца от булгура.

На ситно ренде настържете моркова и целината, лука накълцайте.

Към пюрето добавете зеленчуците и подправките, получава се гъста маса. Ако сместа е течна, сложете малко брашно от нахут или от киноа.

булгур и нахут

Възможни са два варианта на термична обработка, в зависимост от вашите предпочитания. Бихте могли да оформите кюфтета от "каймата", които да подредите в тава върху лист пергамент и да изпечете във фурната до готовност.

кюфтета от нахут и булгур

Второто ни предложение е да оваляте кюфтетата в брашно и да изпечете в тиган без мазнина (или с добавяне на съвсем малко такава).

кюфтета от нахут и булгур

кюфтета от нахут и булгур


Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: big-sister.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХрани и ястияРецептиЗдравни съветиБотаника