Кюфтета от леща с фиде в доматен сос
Необходими продукти:
1 чаена чаша зелена леща
1 глава лук
3/4 чаена чаша фиде
1 супена лъжица нишесте
черен пипер
червен пипер
кориандър
сол
галета или брашно за овалване
За соса:
1 малка глава лук
1 супена лъжица брашно
1 чаена чаша доматен сок или разредено с вода доматено пюре
подправки на вкус: розмарин, дафинов лист, захар, сол, кориандър, карамфил...
Начин на приготвяне:
Залейте лещата с вода, в която сте сложили сода. Оставете зрънцата да престоят в течността една нощ, след което изплакнете с чиста вода.
Сварете фидето. Смесете така подготвените продукти, прибавете към тях нарязаната глава лук и смелете всичко заедно. Към получената каша добавете супена лъжица нишесте, червен и черен пипер, кориандър, сол на вкус и разбъркайте старателно.
Оформете кюфтета от "каймата", оваляйте ги в галета или брашно и изпържете малко олио до образуването на апетитна коричка на повърхността им.
Направете соса.
В мазнината, в която изпържихте кюфтетата, сложете ситно нарязаната глава лук, поръсете с 1 лъжица брашно и нека се приготвя до зачервяване. След това на тънка струя влейте 1 чаена чаша доматен сок или разредено с вода доматено пюре.
Бъркайте старателно, за да не се образуват бучки. Овкусете с предпочитани подправки и варете соса в продължение на около 3 минути.
След това с него залейте кюфтетата, нека се задушават 5 минути и вече може да поднесете.
Добър апетит!
Снимка: russiakitchen.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Кюфтенца от патладжан и нахут
- Кюфтета от нахут и булгур
- Кюфтета от нахут и кускус
- Бобени кюфтета
- Кюфтета от киноа и булгур с пармезан
- Панирани нахутени кюфтенца с млечен сос
- Бобени кюфтета с кашкавал, чесън и сос от краставици
- Лесни и безмесни бобени кюфтета
- Кюфтета от леща с домати и стафиди
- Кюфтета от леща с гъби и чесън
Коментари към Кюфтета от леща с фиде в доматен сос