Бобени кюфтета с кашкавал, чесън и сос от краставици
Необходими продукти:
- 200 грама стар боб
- 1 яйце
- 1/2 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 200 грама кашкавал
- 100 грама галета
- 1 краставица
- 2 чаени лъжици горчица на зърна
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 1 супена лъжица зехтин
- олио, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Залейте боба за 8 часа с вода, която след това отцедете и го сварете в чиста до готовност. Подсолете в края на приготвянето.
Щом зърната се охладят, прехвърлете (без течността) в съда на блендер, добавете нарязания лук, скилидка чесън, сол, пипер и настъргания кашкавал.
Яйцето разбийте и изсипете половината при боба. Смелете всичко до еднородност.
От тази смес оформете малки кюфтета, които потопете в останалото яйце и оваляйте в галета.
Подмажете обилно с олио дъното на тава и подредете кюфтетата. Изпечете ги за 10 минути при температура от 200 градуса. Разбира, се бихте могли да ги изпържите в тигана, но печенето и по-здравословният вариант.
Направете сос, смесвайки краставицата, останалите 2 чеснови скилидки, горчицата, лимоновия сок, зехтина и подправките. Превърнете в пюре, с което поднесете бобените кюфтета.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: menunedeli.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Кюфтенца от патладжан и нахут
- Кюфтета от нахут и булгур
- Кюфтета от нахут и кускус
- Бобени кюфтета
- Кюфтета от киноа и булгур с пармезан
- Панирани нахутени кюфтенца с млечен сос
- Лесни и безмесни бобени кюфтета
- Кюфтета от леща с домати и стафиди
- Кюфтета от леща с гъби и чесън
- Кюфтета от нахут с шунка, лук и магданоз
Коментари към Бобени кюфтета с кашкавал, чесън и сос от краставици