Кюфтета в зеленчуков сос
Необходими продукти:
300 грама кайма
150 грама хляб
100 милилитра прясно мляко
1 яйце
3 чаени лъжици доматено пюре
4 супени лъжици нарязан зелен лук
сол на вкус
смлян черен пипер, сух босилек и други подправки по избор
За соса:
олио за пържене
1 средна глава лук
1 среден морков
2 средни тиквички
5 средни домата
2 супени лъжици нарязан копър
подправки - сух босилек, смлян кориандър, дафинов лист и други по ваш избор
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Отстранете кората на филиите хляб, средата залейте с млякото и намачкайте с вилица. Смесете с каймата.
Прибавете яйцето, зеления лук, доматеното пюре, сол и подправките. Омесете всичко старателно.
Следва направата на зеленчуковия сос.
Обелете и нарежете лука на ситно, моркова и тиквичките настържете.
Изпържете лука в нагорещено олио, прибавете морковите, а 5 минути по-късно и тиквичките.
Оставете да се задушават под капак в продължение на около 10 минути. През това време настържете доматите и ги прибавете към останалите зеленчуци. Разбъркайте, сложете подправките и нека сосът се вари още около 15 минути при затворен капак.
Оформете кюфтенца от каймата и ги сложете във врящия сос.
Затворете съда и оставете ястието да се задушава 20-30 минути на слаб огън. Копъра сложете накрая.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Класически италиански кюфтенца върху канапе от спагети
- Кюфтета с картофи в сметанов сос
- Кюфтета с шамфъстък
- Спаначени кюфтенца със сирене крема
- Телешки кюфтенца с магданоз на фурна
- Кюфтета от смлян свински черен дроб с лук
- Сочни бирени кюфтенца с кашкавал
- Кюфтета в лучен сос на фурна
- Пържени кюфтета с хрупкава панировка и рикота
- Кюфтенца от макарони и кашкавал
Коментари към Кюфтета в зеленчуков сос