Кюфтета в зеленчуков сос

Необходими продукти:
300 грама кайма
150 грама хляб
100 милилитра прясно мляко
1 яйце
3 чаени лъжици доматено пюре
4 супени лъжици нарязан зелен лук
сол на вкус
смлян черен пипер, сух босилек и други подправки по избор
За соса:
олио за пържене
1 средна глава лук
1 среден морков
2 средни тиквички
5 средни домата
2 супени лъжици нарязан копър
подправки - сух босилек, смлян кориандър, дафинов лист и други по ваш избор
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Отстранете кората на филиите хляб, средата залейте с млякото и намачкайте с вилица. Смесете с каймата.
Прибавете яйцето, зеления лук, доматеното пюре, сол и подправките. Омесете всичко старателно.
Следва направата на зеленчуковия сос.
Обелете и нарежете лука на ситно, моркова и тиквичките настържете.
Изпържете лука в нагорещено олио, прибавете морковите, а 5 минути по-късно и тиквичките.
Оставете да се задушават под капак в продължение на около 10 минути. През това време настържете доматите и ги прибавете към останалите зеленчуци. Разбъркайте, сложете подправките и нека сосът се вари още около 15 минути при затворен капак.
Оформете кюфтенца от каймата и ги сложете във врящия сос.
Затворете съда и оставете ястието да се задушава 20-30 минути на слаб огън. Копъра сложете накрая.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Телешки кюфтенца с магданоз на фурна
- Яхния от кюфтета с картофи (Кюфтета по чирпански)
- Класически италиански кюфтенца върху канапе от спагети
- Телешки кюфтета с плънка от яйца и кашкавал в млечна панировка
- Веган кюфтета с бял млечен сос
- Кюфтенца от броколи с чушка, моркови и спанак
- Кюфтета с панировка от ленено брашно в зеленчуков сос
- Панирани кашкавалени кюфтета с рулца от раци
- Телешки кюфтенца в доматен сос с лук и кашкавал
- Кюфтета с моцарела в доматен сос
Коментари към Кюфтета в зеленчуков сос