Кюфтета в бял сос
Необходими продукти
За кюфтетата:
800 грама кайма
1 ч. ч. галета
100 мл прясно мляко
2 яйца
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
1/4 ч. л. смлян бахар
За соса:
3 с. л. масло (около 75 г)
50 г брашно
180 мл прясно мляко
600 мл бульон (пилешки или месен)
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Смесете каймата с нарязания на ситно чесън, разбитите леко яйца, галетата, млякото и подправките. Размесете до еднородност. Оформете малки кюфтенца (с размер на малка мандарина) и ги подредете в тава, застлана с фолио. Изпечете във фурната при 220 градуса до готовност (около 20 - 25 минути). Докато кюфтенцата се пекат, направете соса. За целта разтопете маслото, добавете брашното и запържете за 2 - 3 минути, бъркайки. Брашното не трябва да покафенява. Налейте млякото на тънка струя, бъркайки непрекъснато, след това по същия начин сложете и бульона. Посолете на вкус и оставете соса да се вари, докато се сгъсти (консистенцията да наподобява сметана).
Извадете готовите кюфтета от фурната, подредете ги в подходящ дълбок съд и залейте със соса.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Телешки кюфтенца с магданоз на фурна
- Ливанско кибе с ароматна плънка
- Оризови кюфтета с пълнеж от кайма
- Кюфтенца от броколи с чушка, моркови и спанак
- Класически италиански кюфтенца върху канапе от спагети
- Кюфтенца от еленско месо в пикантен доматен сос
- Пържени кюфтета с хрупкава панировка и рикота
- Кюфтета от кълцано месо с пържен лук
- Печени кюфтета от субпродукти в було
- Овесени кюфтета
Коментари към Кюфтета в бял сос