Кюфтенца със сметанов сос и плодово желе
Необходими продукти:
- 2 супени лъжици масло
- 1 средна глава лук, настъргана
- 1 голям сварен картоф
- 1/4 чаена чаша брашно
- 1 супена лъжица вода
- 500 грама кайма смес (или по 250 грама свинска и телешка)
- 1 чаена лъжица мащерка
- 1 яйце
- масло за пържене (1 супена лъжица)
за соса:
- 1/2 чаена чаша сметана
- 1/3 чаена чаша телешки бульон
- 1 чаена лъжица соев сос
- плодово желе
Начин на приготвяне:
Разтопете 2 супени лъжици масло на тиган и изпържете лука докато стане златист.
Сложете го в купа, към него добавете картофа и намачкайте. В купичката с водата прибавете брашното и разбъркайте каша, сипете я при картофите. Сложете каймата и мащерката, подправете със сол, накрая чукнете 1 яйце и омесете. Оформете кюфтенца с размер колкото топка за пинг-понг.
Изпържете ги в 1 лъжица масло, докато покафенеят от всички страни. Прехвърлете ги с тигана за 15 минути да се опекат във фурната на 190 градуса.
През това време пригответе соса.
Сложете сметаната в касерола и сложете на котлона на средна температура. Прибавете бульона и соевия сос. Разбърквайте непрекъснато, докато започне да се сгъстява соса и да ври.
Сервирайте кюфтенцата полети със сос, заедно с лъжица плодово желе, по желание.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: sodelicious.recipes
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИОТЕЧ ZERO СОС 350 мл
ОЛ НУТРИШЪН КЕТЧУП 460 г
СФД НУТРИШЪН ДИЕТИЧЕН СОС БАРБЕКЮ 460 г
ОСТРОВИТ СОС ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Сос Бъфало
- Телешки кюфтенца с магданоз на фурна
- Сос от топено сирене със сметана и кашкавал
- Печени палачинки с пиле в сметанов гъбен сос
- Пилешки пържоли в лимонов сос
- Пилешка пастърма с лютивка и червен пипер
- Сос от сирена с прясно мляко и лук
- Гарум - римският сос, служещ за подправка и лекарство
- Паста от хрян с ябълка и сирене крема
- Сметанов сос Алфредо с пармезан и масло за паста
Коментари към Кюфтенца със сметанов сос и плодово желе