Кюфтенца в пушени гърди и зеленчуков сос
Необходими продукти
За кюфтетата:
- 700 грама кайма (сме от равни части пилешко и телешко)
- 1/2 чаена лъжица смес от различни видове смлян пипер
- 1,5 чаени лъжици едра морска сол
- 1/3 чаена лъжица смляна майорана
- 2 глави шалот лук
- 320 грама нарязани пушени свински гърди
За зеленчуковия сос:
- 2 средно големи моркова
- 3 глави лук шалот (може да заместите с кромид)
- 1 супена лъжица лют доматен сос
- 180 милилитра гореща вода
- 1,5 чаени лъжици едра сол
- 1/2 връзка пресен копър
- зехтин
Начин на приготвяне:
Смелете или настържете лука за кюфтетата, добавете го към каймата и я подправете. Омесете добре.
Лука за соса нарежете на полукръгчета, морковите настържете и задушете двата зеленчука в зехтин. Добавете доматения сос, разтворен в горещата вода и подсолете. Сложете и малка част от ситно нарязания копър. Разбъркайте и прехвърлете соса в стъклена или керамична форма за печене.
Направете кръгли кюфтенца от каймата, увийте всяко от тях в парче пушени гърди и подредете в тавата с още горещия зеленчуков сос. Ако ви остане кайма, разпределете я между кюфтетата.
Затворете формата с алуминиево фолио или поставете капак, сложете във фурната и гответе ястието при 160 градуса в продължение на 40 минути.
След това махнете покритието и оставете ястието за още 3-4 минути във фурната.
Поднесете веднага кюфтетата, като ги поръсите с останалия пресен копър.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: eda-offline.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Яхния от кюфтета с картофи (Кюфтета по чирпански)
- Телешки кюфтенца с магданоз на фурна
- Кюфтенца от броколи с чушка, моркови и спанак
- Пшенични кюфтета с плънка от кайма, орехи и доматено пюре
- Татарски кюфтета с кисели краставички и кашкавал
- Веган кюфтета с бял млечен сос
- Оризови кюфтета с пълнеж от кайма
- Спаначени кюфтенца със сирене крема
- Кюфтенца от коприва
- Пържени кюфтета с хрупкава панировка и рикота
Коментари към Кюфтенца в пушени гърди и зеленчуков сос