Крем супа от броколи и синьо сирене
Ароматът на топла зеленчуковата крем супа от броколи гали сетивата и възбужда апетита. Особено подходяща е за сервиране като предястие или за лека вечеря. Топла или студена, зеленчуковата крем супа е изключително полезна и може да се поднесе както през горещите летни дни, така и през студената зима. Добавянето на сезонни зеленчуци към броколите прави супата истинско богатство от полезни за човешкото здраве хранителни вещества. Може да внесете екстра нотка на пикантност и приятен вкус като поръсите с натрошено синьо сирене. Ако обичате да експериментирате, използвайте сирене чедър, гауда или обикновен кашкавал. Запечени хрупкави крутони с ароматни подправки ще направят ястието съвършено и завършено.Тази рецепта за крем-супа с броколи е за 4 порции, а гответено ще ви отнеме около 40 минути.
Необходими продукти за приготвянето на крем супа от броколи и синьо сирене:
- 250 грама броколи, нарязани на едро
- 140 грама синьо сирене (или кашкавал)
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 стрък целина, нарязан на ситно
- 1 стрък праз, нарязан на ситно
- 1 картоф, нарязан на кубчета
- 1 литър зеленчуков или пилешки бульон
- 2 супени лъжици краве масло
- 2 супени лъжици олио или зехтин
Начин на приготвяне на супата с броколи и синьо сирене:
Сложете голяма тенджера на котлона. Загрейте в нея олиото или зехтина на средно висока температура. Запържете в мазнината лука, докато омекне и потъмнее. Сипете малко вода, ако започне да загаря.
Добавете целината, праза и картофа. След това сложете маслото и разбъркайте, докато се стопи напълно. Покрийте тенджерата с капак и оставете сместа да се задушава за 4-5 минути.
Махнете капака на тенджерата и изсипете в нея бульона и броколите. Оставете супата да къкри поне 15 минути, за да омекнат всички зеленчуци.
След като свалите от котлона, разбийте я с блендер, докато стане гъста и гладка. Може да оставите няколко цветчета броколи цели, които да добавите след това към супата.
Поднесете я топла и настържете синьото сирене (или кашкавала) отгоре. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
Да ви е вкусно!
Съвет за правилно сваряване на броколите
Перфектно сварените броколи имат апетитен вид – яркозелен цвят, приятен вкус, нежка и хрупкава текстура. За да избегнете кашването им, потопете ги в ледена вода след приключване на термичната обработка. Така ще спрете готвенето и ще запазите цвета, аромата и по-голямата част от полезните им хранителни вещества (витамините и минералите).
Интересни факти за броколите
- Броколите често се варят или приготвят на пара, но могат да се консумират и сурови.
- Знаете ли, че броколите съдържат повече витамин C от портокалите. В един портокал има около 51 милиграма витамин C, а една чаша нарязани броколи има около 81 милиграма от витамина.
- В 100 грама броколи се съдържат едва 34 калории, което ги прави подходяща нискокалорична храна за добавяне в диети за отслабване.
- Генетично броколите са същото растение като кейла, карфиола, алабаша и другите зеленчуци от семейството на зелето.
- Броколите са считани за много ценна храна от италианците още от Римската империя. При въвеждането им за първи път в Англия в средата на 18 век броколите са наречени "италиански аспержи".
bbcgoodfood.com
Снимки: flickr.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ХИП БИО ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА С ПИЛЕ 190 гр. 7973
ХИП БИО ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА С ПУЙКА 190 гр. 7963
НУТРИКОМП ЕНТЕРАЛНА ХРАНА С ВКУС НА ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА 200 мл
ТЕРАНОВА МУЛТИВИТАМИНЕН КОМПЛЕКС ЗА ЖЕНИ капсули * 50
СУИДИШ НУТРА УЛТРА+ МУЛТИВИТАМИН течна формула 500 мл
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА ПРЕМИУМ желирани таблетки * 90
ПРОМОРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Зеленчукови супи
- 14 здравни ползи от консумацията на броколи
- Броколи - полезни свойства и противопоказания
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- Гарнитура от броколи със зелен фасул и моркови
- Броколи в хрупкава панировка
- Сметанови броколи с гъби и пармезан
- Крем супа от броколи и карфиол с топено сирене
- Как да си направим кълнове от броколи в домашни условия
- Салата от краставици с броколи, царевица и семена
- Броколите предпазват от остеоартрит
Коментари към Крем супа от броколи и синьо сирене