Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Картофени хлебчета с мая

Картофени хлебчета с мая

Картофени хлебчета с мая - изображение

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша намачкани сладки картофи (сварени)
  • 4 чаени чаши брашно + още ако има нужда
  • 1/2 чаена чаша топла вода + 1 супена лъжица
  • 1 пакетче суха мая
  • 2 големи яйца
  • 3 супени лъжици разтопено масло
  • 2 чаени лъжици мед
  • 1 1/4 чаена лъжица сол
  • 1 супена лъжица сусам

Начин на приготвяне:

Смесете 1/2 чаена чаша брашно със същото количество топла вода, добавете маята и оставете за 15 минути да се активира.

Добавете картофеното пюре (уверете се, че то е достигнало стайна температура) и разбъркайте. Прибавете 1 яйце, разтопеното масло, меда, сол и още 3 чаши брашно. Разбъркайте добре с дървена лъжица за 2-3 минути.

Ако ви се струва, че тестото е много лепкаво, добавете още брашно, за да се получи меко еластично тесто, месете около 2 минути.

Прехвърлете тестото върху добре набрашнен плот и го премесете и оформете на топка. Намазнете купата и оваляйте тестото от двете страни в мазнината, след което покрийте съда и оставете да втаса за 2 часа, докато удвои обема си.

Набрашнете отново кухненски плот и премесете тестото. Разточете тестото с дебелина около 1,5 сантиметра и изрежете 16 кръга.

Прехвърлете внимателно топките тесто в тава, покрита с хартия. Изчакайте още веднъж да втасат питките около 45 минути.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Разбъркайте 1 яйце с 1 чаена лъжица вода. С получената смес намажете питките и ги поръсете със сусам.

Печете ги около 15 минути, докато се надуят и станат златисти.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: allrecipes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноЛайфстайл