Картофени понички с чесън, лук и ароматен сос
Необходими продукти (за 30 броя):
3 големи картофа
1/3 чаена чаша течна сметана + 2 супени лъжици
1/4 чаена чаша масло
1/2 чаена чаша изпържен карамелизиран лук
3 супени лъжици ситно нарязан зелен лук
2/3 чаена чаша обикновено брашно
1/3 чаена чаша оризово брашно
2 супени лъжици чесън на прах
1 супена лъжица лук на прах
1 супена лъжица смлян червен пипер
2 яйца, разбити с малко сол и черен пипер
2 литра олио за пържене
За соса:
1/2 чаена чаша майонеза
1/4 чаена чаша мътеница, кефир или друг подобен продукт
1 1/2 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок
1 чаена лъжица горчица, смесена с копър, магданоз и зелен лук
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Обелете картофите, нарежете ги на едри парчета и сварете на среден огън до готовност. След това отцедете течността с помощта на гевгир, а картофите върнете обратно в тенджерата. Налейте сметаната, прибавете маслото и намачкайте до получаването на пюре.
Смесете го с двата вида лук (зеления и карамелизирания), подправете със сол и черен пипер.
Разпределете пюрето равномерно върху лист пергамент и приберете в хладилника, за да стегне. Слоят да бъде с дебелина малко повече от 1 сантиметър.
През това време смесете в купа червения пипер с двата ароматни праха (чесновия и лучения).
Щом картофеното пюре стегне, нарежете го на кръгчета. В средата им направете по един малък отвор (може и без него).
Оваляйте всяко в сместа от двата вида брашно, след това потопете в разбитите със сол и черен пипер яйца и накрая отново в брашно.
Важно е поничките да са напълно покрити с панировката, защото в противен случай тестото ще изтече по време на пърженето.
Подредете ги върху пергамент и приберете в камерата на хладилника или във фризера за 4-6 часа. Трябва да замръзнат.
Тогава сгорещете олиото (може да използвате фритюрник) и в него изпържете поничките до златисто (около 5 минути).
Готовите изваждайте върху хартия, която ще поеме излишната мазнина. Поръсете ги с малко сол и смлян черен пипер и поднесете горещи със соса, който пригответе, смесвайки, продуктите, изброени по-горе за направата му.
Добър апетит!
Снимка: nataligraf.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕД ЗА МИНИ ПОНИЧКИ PETRA
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ 10 ЦВЯТА 85 г 6606020020
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ С БЛЕСТЯЩ ЕФЕКТ 5 ЦВЯТА 142 г 6606020021
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ FUNNY FACES 4 ЦВЯТА 116 г 6606020047
МИЛАН ИНСТРУМЕНТИ И ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ КУКИНГ ТАЙМ 8 ЦВЯТА 59 г 6606020048
МИЛАН ИНСТРУМЕНТИ И ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ ICE CREAM AND WAFFLES 6 ЦВЯТА 59 г 6606020049
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Лилави картофи - състав и полезни свойства
- Картофи със сос бешамел и кашкавал на фурна
- Полезни свойства и приложения на картофите
- Намалете високата температура със суров картоф
- Канелени сладки с мед
- Как правилно да замразим различните видове тесто
- Тутманик
- Веган понички със сладък картоф
- Картофена диета за отслабване – същност, варианти и предимства
- Плосък хляб със сирене и чесън
Коментари към Картофени понички с чесън, лук и ароматен сос