Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Картофени гнезда с боб, зеленчуци и орехи

Картофени гнезда с боб, зеленчуци и орехи

Картофени гнезда с боб, зеленчуци и орехи - изображение

Необходими продукти

За гнездата:

  • 6 средно големи картофа
  • щипка сладък червен пипер (смлян)
  • щипка билки
  • глава чесън
  • сол на вкус
  • 40-50 грама краве масло


За плънката:

  • 1/2 чаена чаша сух боб
  • 4 малки домата
  • 1/4 люта чушка
  • скилидка чесън
  • 1 супена лъжица олио
  • 1 малък патладжан
  • 1 малка сладка чушка
  • 6-7 стръка пресен магданоз
  • 4-5 ореха
  • сол на вкус


Начин на приготвяне:

Накиснете боба във вода за 8-12 часа, така ще се свари по-бързо. Сварете зърната до готовност, като подсолите.

През това време изпечете доматите, сладката чушка, патладжана и чесъна (не обелвайте главата, само я разрежете на две).

Останалите продукти измийте и увийте във фолио, сложете ги в тава заедно с двете половинки на главата чесън.

Поставете във фурната. След 10-15 минути извадете доматите, а 5-7 минути по-късно чушката и патладжана. Когато изтече половин час от началото на печенето, извадете чесновата глава.

Обелете и нарежете на малки парчета картофите. Залейте ги със студена вода и варете около 30 минути, като не забравяйте да подсолите 10 минути след кипването.

Обелете патладжана и накълцайте на кубчета. По същия начин постъпете и със сладката вече изпечена чушка.

Отстранете ципата на доматите, след което ги намачкайте. Половината от кашата смесете със зеленчуците, а останалото количество ще е необходимо за задушаването на боба.

Изсипете сварените зърна в тиган, залейте ги с доматеното пюре, подсолете, овкусете с подправки по избор и задушете за 10-12 минути, разбърквайки.

Лютата чушка почистете от семената, накълцайте я ситно и сложете в тигана с боба.

Орехите, магданоза и чесновата скилидка счукайте в хаванче или смелете с помощта на кухненски робот.

Накрая смесете задушения боб с печените зеленчуци и ароматните орехи. Плънката за гнездата е готова, сега е време да се заемете с направата на самите тях.

Обелете печената глава чесън, изсипете при сварените картофи, добавете червения пипер, щипка билки по избор, малко сол. Сложете маслото и намачкайте до получаване на пюре. Не използвайте блендер, защото резултатът ще бъде лепкава маса.

Застелете дъното на тава с лист пергаментова хартия. Оформете "гнезда" от картофеното пюре директно в съда. Изпечете в загрята на 200 градуса фурна, докато се покрият с апетитна златиста коричка.

Щом това се случи, веднага ги извадете и напълнете със зеленчукова смес.


Добър апетит!

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: menu-doma.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиХрани и ястияАлт. медицинаДиетиСнимкиБотаникаНовиниЛечения