Картофена запеканка с лук и сметана
Необходими продукти:
- 2 супени лъжици масло
- 1 чаена чаша лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 чаена лъжичка суха мащерка
- 1 чаена чаша пълномаслено мляко
- 1 чаена чаша сметана
- 2 чаени лъжички сол
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
- 1 килограм картофи, обелени и нарязани на тънки филийки
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса и подмажете тава с подходящи размери.
- Разтопете маслото в голяма тенджера на средно силен огън и задушете лука за около 2 минути.
- Добавете чесъна и мащерката и гответе още 30 секунди.
- Прибавете млякото, сметаната, солта и черния пипер. Разбъркайте и след като сместа клокне, намалете силата на котлона.
- Гответе 5 минути, докато сосът се сгъсти и добавете картофените филийки.
- Разбъркайте внимателно, за да се покрият със сметановата смес и изсипете в подготвената тавичка.
- Печете около 1 час или до пълна готовност на картофите. Разбъркайте по средата на печенето и изравнете повърхността с лъжица.
- Изчакайте картофената запеканка да се охлади за кратко, поръсете с магданоз и поднесете.
Приятен апетит!
Снимка: shewearsmanyhats.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Редена запеканка с картофи и доматен сос
- Запеканка с картофи, кайма и домати
- Картофена запеканка с мляко, кашкавал и чесън
- Картофена запеканка с гъби
- Картофена запеканка с яйца, кренвирши и кашкавал
- Картофена запеканка с бекон, крема сирене и чесън
- Запеканка с картофи и кашкавал на тиган
- Запеканка от картофено тесто с шунка и кашкавал
- Запеканка с картофи със заквасена сметана
- Запеканка с пилешко, картофено пюре и топено сирене
Коментари към Картофена запеканка с лук и сметана