Картофена запеканка с лук и сметана

Необходими продукти:
- 2 супени лъжици масло
- 1 чаена чаша лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 чаена лъжичка суха мащерка
- 1 чаена чаша пълномаслено мляко
- 1 чаена чаша сметана
- 2 чаени лъжички сол
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
- 1 килограм картофи, обелени и нарязани на тънки филийки
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса и подмажете тава с подходящи размери.
- Разтопете маслото в голяма тенджера на средно силен огън и задушете лука за около 2 минути.
- Добавете чесъна и мащерката и гответе още 30 секунди.
- Прибавете млякото, сметаната, солта и черния пипер. Разбъркайте и след като сместа клокне, намалете силата на котлона.
- Гответе 5 минути, докато сосът се сгъсти и добавете картофените филийки.
- Разбъркайте внимателно, за да се покрият със сметановата смес и изсипете в подготвената тавичка.
- Печете около 1 час или до пълна готовност на картофите. Разбъркайте по средата на печенето и изравнете повърхността с лъжица.
- Изчакайте картофената запеканка да се охлади за кратко, поръсете с магданоз и поднесете.
Приятен апетит!
Снимка: shewearsmanyhats.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Картофена запеканка с кайма и грах
- Картофена запеканка с лук и кашкавал
- Запеканка от картофено пюре с кайма, бекон и зеленчуци
- Печени картофи с гъби, майонеза и кашкавал
- Греховно вкусна запеканка от картофи и бекон
- Картофена запеканка с люта чушка и шунка
- Печени картофи с лук и швейцарско сирене
- Есенна запеканка от картофи с чушки, шунка и кашкавал
- Картофена запеканка с лук, бекон и сирене Чедър
- Лесна картофена запеканка с бекон и чедър
Коментари към Картофена запеканка с лук и сметана