Картофена запеканка с бекон и млечно-яйчена заливка

Необходими продукти:
1 килограм картофи
3/4 чаша настърган кашкавал
1 чаена чаша нарязан бекон (или шунка)
1/4 чаена чаша зелен лук
4 яйца (леко разбити с щипка сол)
1,5 чаена чаша прясно мляко
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса.
Обелете картофите и ги сварете до готовност в подсолена вода. След това отцедете течността и ги намачкайте на пюре, докато са още горещи.
Подмажете дъното на подходяща форма с олио или с масло и разпределете картофите равномерно. Върху тях сложете бекона, нарязаните на парчета (или шунка), зелен лук и настъргания кашкавал.
В отделен съд смесете леко разбитите яйца с млякото, добавете сол и черен пипер на вкус. Покрийте картофите и бекона със заливката.
Изпечете ястието в загрятата фурна в продължение на 40-45 минути, като проверявате готовността с клечка за зъби.
Поднесете запеканката със салата.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Запеканка с картофи, кайма и домати
- Картофена запеканка с мляко, кашкавал и чесън
- Печени картофи с гъби, майонеза и кашкавал
- Запеканка от картофено пюре със сирене крема, бекон и кашкавал
- Запеканка с картофи и кашкавал на тиган
- Картофена запеканка с гъби
- Запеканка от картофено тесто с шунка и кашкавал
- Настъргани печени картофи
- Запечени картофи с мляко и кашкавал
- Печени картофи с моцарела, домати и кашкавал
Коментари към Картофена запеканка с бекон и млечно-яйчена заливка