Картофена запеканка със спанак, моркови и портокалова кора
Необходими продукти:
- 400 грама спанак
- 600-700 грама пресни картофи
- 300-400 грама моркови
- 100 грама обезсолено сирене
- 300 милилитра високомаслена готварска сметана
- 2 яйца
- 1 портокал
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица лимонов сок
- щипка индийско орехче
- сол
- прясно смлян черен пипер
- галета
Начин на приготвяне:
Обелете тънко портокаловата кора, настържете ситно, напръскайте със зехтин, лимонов сок, поръсете с индийско орехче, сол и черен пипер. Оставете сместа за 10-15 минути.
Измийте старателно картофите (може да използвате четка за целта), нарежете ги на кръгчета с дебелина 3-4 сантиметра. По същия начин постъпете с морковите.
Попарете спанака с вряща вода, след което отцедете течността. Сиренето намачкайте с вилица.
Подмажете със зехтин тава, поръсете я с галета.
Смесете спанака с портокаловата кора. Редувайте продуктите на слоеве в съда. Сложете първо половината от спанака, върху него морковите, отново спанак и накрая картофите.
С миксер разбийте готварската сметана и яйцата. Залейте зеленчуците със сместа, поръсете с намачканото сирене и покрийте тавата с лист алуминиево фолио.
Поставете във фурната за половин час при 180-200 градуса. След това махнете покритието и оставете ястието да се пече още 10-15 минути (до пълна готовност на картофите).
Поднесете запеканката топла.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Запеканка с картофи, кайма и домати
- Редена запеканка с картофи и доматен сос
- Картофена запеканка с гъби
- Картофена запеканка с яйца, кренвирши и кашкавал
- Картофена запеканка с бекон, крема сирене и чесън
- Запеканка с картофи и кашкавал на тиган
- Запеканка от картофено тесто с шунка и кашкавал
- Запеканка с пилешко, картофено пюре и топено сирене
- Картофена запеканка с кайма и грах
- Картофена запеканка с мляко, кашкавал и чесън
Коментари към Картофена запеканка със спанак, моркови и портокалова кора