Карамелено-ябълков десерт
Необходими продукти:
2 с. л. пудра захар (за крема)
ванилин (в ябълковия пълнеж и крема, на върха на ножа)
220 мл сметана 33% (150 мл за крема и 70 мл за карамела)
лимонов сок - на вкус
40 грама масло (25 грама за ябълковия пълнеж и 15 грама за карамела)
80 грама орехи
150 грама кафява захар (50 грама за ябълковия пълнеж и 100 грама за карамела)
2 зелени кисели ябълки
Начин на приготвяне:
Измийте ябълките, обелете ги, отстранете вътрешната част със семките и нарежете на кубчета (1 см). В нагорещен тиган сложете маслото и захарта, намалете котлона на средна температура, не бъркайте, а въртете, накланяйки тигана във всички страни, докато двете съставки не започнат да се топят. След това добавете ябълките и задушете, разбърквайки непрекъснато в продължение на 5 минути, ябълките да станат средно меки. Ако желаете прибавете лимонов сок.
Следва кремът: разбийте сметаната с пудрата захар и ванилина до увеличаване на обема на сместа. Сметаната може да замените със сладолед. Запечете леко орехите в сух тиган или във фурната (да се изсушат) и ги нарежете на едри парчета.
На дъното на чаша сложете от ябълките, върху тях сметановия крем, поръсете с орехите и поставете в хладилника.
Ред е на карамела: покрийте равномерно дъното на подходящ съд (например малък тефлонов тиган) със захар, без да бъркате, а само накланяйки го до разтапянето на захарта и оставете на котлона до получаването на кехлибарен цвят. Важно е да не загорите, защото карамелът ще горчи. След това прибавете топлата сметана и маслото. Охладете, сместа ще се сгъсти, когато изстине. Сложете от нея най-отгоре в чашата и десертът е готов.
Насладете се на нежния и изискан вкус!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СОЛЕН МАСЛЕН КАРАМЕЛЕН КРЕМ С МЕД 200 г 042004 FAMILLE MARY
ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА МИРАДА PERLA 100 мл
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ОТ ЯБЪЛКИ И КРУШИ С ЙОГУРТ 190 г
ФАРМОНА ТУТИ ФРУТИ ДУШ ГЕЛ С КАРАМЕЛ И КАНЕЛА 425 мл
ESN DESIGNER ПРОТЕИНОВ БАР 60 г * 3
ОРГАНИК ШОП ЛИФТИНГ БОДИ КРЕМ ЗА ТЯЛО КАРАМЕЛ КАПУЧИНО 450 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Диета с ябълки за 7 дни
- E150(d) Амонячно-сулфитен карамел
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
- Локум от моркови с орехи и кокос
- Карамелизирана захар - рецепта
- Енергизиращо смути за изгаряне на мазнините в областта на корема
- E150(a) Карамел обикновен
- Ябълка
Коментари към Карамелено-ябълков десерт