Как да направите перфектното суфле
Суфлето е блюдо на яйчна основа, направено от две части. Започвате с приготвянето на крем или пюре /сладко или солено/, след което добавяте и разбитите белтъци. Именно яйцата придават неговата въздушност.
Какъв съд да изберете?
Чашките за суфле са традиционни - те са с прави стени, които му позволяват да "надникне" навън. Важен е и материалът, от който са изработени, тъй като е необходимо топлината при печенето да се разпределя равномерно. Именно поради тази причина керамиката е най-подходяща, тъй като разсейва топлината и в същото време я поддържа оптимална. Да не забравяме, че суфлето ще се надигне по време на печене, така че не запълвайте цялата чашка, а 3/4 от нея. В противен случай ще прелее.
Как да разбиете белтъците?
Това е най-важната стъпка, затова е необходимо да спазвате следните правила:
- Яйцата трябва да бъдат със стайна температура.
- Необходимо е белтъците да са абсолютно чисти - без следи от жълтък, вода и т.н.
- Добавете щипка сол, независимо дали суфлето е сладко или солено.
- Разбийте белтъците с миксер, като постепенно увеличавате скоростта - колкото по-гъсти са те, толкова по-бухнало ще е суфлето.
Белтъците са достатъчно разбити, когато бъркалките на миксера започнат да оформят твърди върхове, след повдигането им нагоре. Когато обърнете купата надолу, белтъците трябва да се задържат в нея - бъдете внимателни с това упражнение :) Когато ги добавяте към основната смес, в никакъв случай не трябва да разбивате с миксер. Препоръчително е да го направите постепенно, като използвате дървена шпатула или лъжица. Правете движения от долу нагоре и завъртайте купата по часовниковата стрелка.
Не отваряйте фурната по време на печене!
Никога, никога, никога не отваряйте фурната през първите 15 минути от печенето на суфлето. Направите ли го, то ще спадне, заради рязката промяна в температурата. Необходимо е да загреете фурната правилно, според конкретната рецепта, за да сведете до минимум температурните промени. Печете на водна баня и умерен огън.
Съвети:
Всеки има свой собствен трик за направата на перфектното суфле. Ето и някои от най-ефективните:
- След като напълните 3/4 от чашката за суфле, прокарайте мокър нож покрай стените, за да бухне по-добре.
- Добавете 1 супена лъжица царевично брашно в разбитите белтъци.
- Съдът за печене трябва да бъде абсолютно чист.
- Намажете формата с масло, поръсете с брашно, отстранете излишъка /обърнете я надолу и внимателно чукнете върху чиста и равна повърхност/ и отново я намажете с масло, включително и по ръба.
- Ако правите сладко суфле, можете да поръсите стените със захар, вместо с брашно.
И накрая не забравяйте известната поговорка: "Гостите чакат за суфлето, но суфлето не чака никого!" Действайте стегнато и бързо. Веднага, след като приготвите тестото, го сложете във фурната да се пече. Поднесете суфлето топло, гарнирано според вкуса.
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА ТРИФАН * 50
БИОТЕЧ ВЕГАН ПРОТЕИН ОВКУСЕН 500 г
ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА АЛБУФАН * 50
ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г
АПТАМИЛ 2 ОРГАНИК 800 г
НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Разграждане на белтъци
- Кекс с райски ябълки, орехи и глазура от крема сирене
- Протеин (белтък) в кръвта
- Белтък на Бенс Джоунс
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Премахнете синината и отока, като поставите белтък на удареното място
- СЪВЕТИ ПРИ НЕРВЕН СТОМАХ
- Шоколадов кекс без яйца и мляко
- Как да приготвим яйчните белтъци на сняг за торта, крем, блатове или кекс?
- Леблебия, Нахут, Сланутък
Коментари към Как да направите перфектното суфле