Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната

Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната

Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната - изображение

Подправките са това, което добавяте към храната, за да подобрите вкуса й. Те могат да бъдат сол, пипер, билки, подправки дори цитрусови плодове като лимонов сок. Както много други неща и тук може да направите грешка, която да развали храната.

Ето кои са шестте най-често допускани грешки и как да ги избегнете.

1. Не добавяте достатъчно сол

сол

"Илиада" е едно от най-древните произведения в Европейската литература, но се оказва и най-старата готварска книга в света. В нея се споменава как приятелят на Ахил Патрокъл поръсва със сол ребра от овце, кози и свинско, преди да ги изпече над въглищата. Почти 3000 години по-късно никой не е измислил по-добър начин за подправяне на печено месо.

Днес има много видове сол и затова е важно да опитвате ястията, когато добавяте подправката, а не очаквайте от само себе си да уцелите точното количество, защото различните видове сол са с различен концентрат на вкус.

Затова подправяйте смело, няма нищо по-лошо от безсолното ястие и дори да може да се добави, то е най-добре това да се случи по време на готвенето.

2. Не опитвате

Това е една от онези грешки, които лесно могат да се направят и в последствие да доведат до катастрофа.

Има някои случаи, в които ястието може да се поправи, но и други, в които то е неспасяемо. Затова добавяйте подправките по малко и опитвайте след известно време, след като те освободят вкуса си, особено що се отнася до солта - изчакайте кристалчетата да се стопят и след това опитайте, а не непосредствено след посоляване.

Ако рецептата изисква повече подправки, може да започнете с добавянето на половината от посоченото количество и да сложите останалите, след като опитате.

3. Използвате предварително смлян черен пипер

черен пипер

Черният пипер е една от най-важните подправки в кулинарията. Поради тази причина няма извинение да използвате предварително фабрично смлян пипер от магазина.

Купуването на мелница за пипер е добра инвестиция.

Има няколко причини този вид да е по-добре от купения. Подобни на всички сушени подправки, той също губи силата си скоро след като бъде използван. Така че прясно смляния пипер ще бъде много по-ароматен.

4. Добавяте сушените билки твърде късно

Понякога използването на сухи подправки е единствената възможност, но грешка би било да ги добавите в неправилното време.

Когато готвите със сухи билки, добавете ги в началото на готвенето. Добавете пресни билки в края, ако ползвате такива. Причината е, че пресните билки се нуждаят от по-малко готвене, за да освободят аромата си.

Изсушените от друга страна, отнемат малко повече време, за да се активират. А ако ги използвате в салатен дресинг, където няма никаква топлинна обработка, това може да отнеме и няколко часа, за да се освободят напълно вкусовете.

Затова най-правилният начин е да добавите сушените подправки в началото на готвенето, за да сте сигурни, че вкусовете им са напълно освободени.

подправки

5. Смлените ви подправки са много стари

Смлените подправки, които имате във вашия шкаф са смлени семена, кори или пъпки.

Най-добрият начин да гарантирате, че те са все още свежи е да си смелите сами. Трябва да приемете, че всички подправки са вече остарели, преди да ги купите.

Решението е да си купите евтина кафемелачка и сами да смилате подправките. Така те ще останат свежи по-дълго време, а ще смилате само това, което ви е необходимо.

6. Забравяте лимона

лимон

Лимоновият сок несъмнено е подправка, която става дума за добавяне на нещо специално към деликатния вкус на риби и морски продукти.

Същото важи и за зеленчуците: като общо правило, ако има ястие, с добавено масло, то ще обогатите вкуса, ако прибавите и малко лимонов сок.

Зеленчуци като броколи, цвекло, зелен боб, брюкселско зеле и гъби са особено подходящи за добавянето на лимон.

Лимонът също така е подходящ за пилешко месо, дали ще е в маринатата или разположен в кухината на пилето.

В сосове и супи също може да добавите малко от цитруса, дори и на места, където може да е неподходящо, като в доматен сос или картофи.

Ако в ястието ви изглежда, че липсва нещо, преди да добавите още сол, може да стиснете малко лимон.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноХранене при...ДиетиБотаника