Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната

Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната

от 19 ное 2018г.
Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Подправките са това, което добавяте към храната, за да подобрите вкуса й. Те могат да бъдат сол, пипер, билки, подправки дори цитрусови плодове като лимонов сок. Както много други неща и тук може да направите грешка, която да развали храната.

Ето кои са шестте най-често допускани грешки и как да ги избегнете.

1. Не добавяте достатъчно сол

сол

"Илиада" е едно от най-древните произведения в Европейската литература, но се оказва и най-старата готварска книга в света. В нея се споменава как приятелят на Ахил Патрокъл поръсва със сол ребра от овце, кози и свинско, преди да ги изпече над въглищата. Почти 3000 години по-късно никой не е измислил по-добър начин за подправяне на печено месо.

Днес има много видове сол и затова е важно да опитвате ястията, когато добавяте подправката, а не очаквайте от само себе си да уцелите точното количество, защото различните видове сол са с различен концентрат на вкус.

Затова подправяйте смело, няма нищо по-лошо от безсолното ястие и дори да може да се добави, то е най-добре това да се случи по време на готвенето.

2. Не опитвате

Това е една от онези грешки, които лесно могат да се направят и в последствие да доведат до катастрофа.

Има някои случаи, в които ястието може да се поправи, но и други, в които то е неспасяемо. Затова добавяйте подправките по малко и опитвайте след известно време, след като те освободят вкуса си, особено що се отнася до солта - изчакайте кристалчетата да се стопят и след това опитайте, а не непосредствено след посоляване.

Ако рецептата изисква повече подправки, може да започнете с добавянето на половината от посоченото количество и да сложите останалите, след като опитате.

3. Използвате предварително смлян черен пипер

черен пипер

Черният пипер е една от най-важните подправки в кулинарията. Поради тази причина няма извинение да използвате предварително фабрично смлян пипер от магазина.

Купуването на мелница за пипер е добра инвестиция.

Има няколко причини този вид да е по-добре от купения. Подобни на всички сушени подправки, той също губи силата си скоро след като бъде използван. Така че прясно смляния пипер ще бъде много по-ароматен.

4. Добавяте сушените билки твърде късно

Понякога използването на сухи подправки е единствената възможност, но грешка би било да ги добавите в неправилното време.

Когато готвите със сухи билки, добавете ги в началото на готвенето. Добавете пресни билки в края, ако ползвате такива. Причината е, че пресните билки се нуждаят от по-малко готвене, за да освободят аромата си.

Изсушените от друга страна, отнемат малко повече време, за да се активират. А ако ги използвате в салатен дресинг, където няма никаква топлинна обработка, това може да отнеме и няколко часа, за да се освободят напълно вкусовете.

Затова най-правилният начин е да добавите сушените подправки в началото на готвенето, за да сте сигурни, че вкусовете им са напълно освободени.

подправки

5. Смлените ви подправки са много стари

Смлените подправки, които имате във вашия шкаф са смлени семена, кори или пъпки.

Най-добрият начин да гарантирате, че те са все още свежи е да си смелите сами. Трябва да приемете, че всички подправки са вече остарели, преди да ги купите.

Решението е да си купите евтина кафемелачка и сами да смилате подправките. Така те ще останат свежи по-дълго време, а ще смилате само това, което ви е необходимо.

6. Забравяте лимона

лимон

Лимоновият сок несъмнено е подправка, която става дума за добавяне на нещо специално към деликатния вкус на риби и морски продукти.

Същото важи и за зеленчуците: като общо правило, ако има ястие, с добавено масло, то ще обогатите вкуса, ако прибавите и малко лимонов сок.

Зеленчуци като броколи, цвекло, зелен боб, брюкселско зеле и гъби са особено подходящи за добавянето на лимон.

Лимонът също така е подходящ за пилешко месо, дали ще е в маринатата или разположен в кухината на пилето.

В сосове и супи също може да добавите малко от цитруса, дори и на места, където може да е неподходящо, като в доматен сос или картофи.

Ако в ястието ви изглежда, че липсва нещо, преди да добавите още сол, може да стиснете малко лимон.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:
  • Домашна италианска подправка Домашна италианска подправка
  • Босилекова сол за вкусни ястия Босилекова сол за вкусни ястия
  • Меден сбитен Меден сбитен
  • Сушени маслини с подправки Сушени маслини с подправки
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

КАНЕЛА ПРЪЧИЦИ * 3 МЕРКУРИЙ
1.66лв. / 0.85 €

КАНЕЛА ПРЪЧИЦИ * 3 МЕРКУРИЙ

БИОХЕРБА КАНЕЛА КАСИЯ прах 35 г
3.32лв. / 1.70 €

БИОХЕРБА КАНЕЛА КАСИЯ прах 35 г

АРОМАНДИСЕ ХИЛДЕГАРДЕ АРОМАТНА МОРСКА СОЛ С ПОДПРАВКИ 100 г
12.20лв. / 6.24 €

АРОМАНДИСЕ ХИЛДЕГАРДЕ АРОМАТНА МОРСКА СОЛ С ПОДПРАВКИ 100 г

ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛА НА ПРАХ 200 г ЗДРАВНИЦА
15.00лв. / 7.67 €

ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛА НА ПРАХ 200 г ЗДРАВНИЦА

БИОХЕРБА КАНЕЛА ЦЕЙЛОНСКА прах 35 г
3.81лв. / 1.95 €

БИОХЕРБА КАНЕЛА ЦЕЙЛОНСКА прах 35 г

СОЛНИЦА С ХИМАЛАЙСКА СОЛ 200 г
7.20лв. / 3.68 €

СОЛНИЦА С ХИМАЛАЙСКА СОЛ 200 г

Коментари към Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната
    www.framar.bg 
    на 02 October 2025 в 08:51
    Коментирайте "Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Киселица, Дива ябълка
  • Домашна италианска подправка
  • Къри, Дърво къри
  • Свеж микс от подправки за овкусяване на пуешко
  • Как да сушим билки според това дали са цветове, корени или цели растения?
  • Ако не умеете да рисувате с боички, опитайте с подправки
  • Кашкавалени бисквитки с масло и подправки
  • Трилистен коптис
  • Панирани пилешки хапки с подправки
  • Печени цели картофи със зехтин, черен пипер и сол
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Заплаха онлайн: Лекуват ни дийпфейк лекари, създадени с изкуствен интелектЗаплаха онлайн: Лекуват ни дийпфейк лекари, създадени с изкуствен интелект

Заплаха онлайн: Лекуват ни дийпфейк лекари, създадени с изкуствен интелект

от 01 окт 2025г.Прочети повече
FDA одобри очила за забавяне прогресията на късогледството при децаFDA одобри очила за забавяне прогресията на късогледството при деца

FDA одобри очила за забавяне прогресията на късогледството при деца

от 01 окт 2025г.Прочети повече
Джевдет Чакъров: Здравеопазването има нужда от цялостна реформа, а не от мерки на парчеДжевдет Чакъров: Здравеопазването има нужда от цялостна реформа, а не от мерки на парче

Джевдет Чакъров: Здравеопазването има нужда от цялостна реформа, а не от мерки на парче

от 01 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Колоездачен клуб Берое ви кани на спортно състезание с кауза в Стара Загора - 5 октомври 2025 г., неделя, от 10:00 ч.

преди 5 дни, 15 часа и 48 мин.

Характерна клинична картина на Морбус мортум

преди 14 дни, 18 часа и 48 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от липсата на вода?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Превърнете увехналите зелени подправки в ледени кубчета със зехтин Превърнете увехналите зелени подправки в ледени кубчета със зехтин

Превърнете увехналите зелени подправки в ледени кубчета със зехтин

от 20 фев 2024г. Прочети повече
Кои са най-ефективните билки и подправки за отслабване Кои са най-ефективните билки и подправки за отслабване

Кои са най-ефективните билки и подправки за отслабване

от 14 юли 2020г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

БАЙКАВИР ФЛУ капсули 500 мг * 30 ВИТАГОЛД

ЗИНСЕД таблетки * 60 БОТАНИК

АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНА ЗАХАР БИОНАЙМ GM 550 + ТЕСТ ЛЕНТИ GS 550 * 50

ПРОБИЕН ДИРЕКТ ородисперсно саше * 20 ФОРТЕКС

ИМОДИУМ капсули 2 мг * 6

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

SOpharmacy Братя Миладинови Варна

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 окт 2025г. в 08:39:57

SOpharmacy Братя Миладинови Варна

Коментар на: Elena Petrova от 01 окт 2025г. в 21:55:32

ТОРВАЗИН ПЛЮС 40 мг/10 мг капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 окт 2025г. в 18:09:19

ИГНАТИА АМАРА 9 СН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 окт 2025г. в 18:07:31

ИГНАТИА АМАРА 30 СН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 окт 2025г. в 18:05:26
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival