Кайсиева торта с канела и белтъчен крем
Необходими продукти
За блата:
2 яйца + 2 жълтъка
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
парченце масло (колкото кибритена кутийка)
За плънката:
500 грама пресни кайсии
6 супени лъжици захар
1/2 супена лъжица канела
За крема:
2 белтъка
18 чаени лъжици захар
1/2 чаена лъжица лимонтузу
Начин на приготвяне:
Започнете с направата на блата. Разбийте две яйца с миксер. Отделете жълтъците от белтъците на други две, жълтъците прибавете към разбитите им събратя, а белтъците приберете в хладилника.
Разбийте яйцата в продължение на 2 - 3 минути при ниска скорост, да се получи лека пяна.
След това постепенно изсипете захарта и продължете да разбивате на средна скорост за около 10 минути.
Застелете дъното и страните на формата, която ще използвате, с хартия за печене. Намажете с масло и поръсете със захар.
Измийте кайсиите, почистете от костилките и подредете половинките плътно в тавата (оставете няколко за украса) върху захарта.
Смесете в купа канелата със захар и разпределете върху кайсиите.
Към разбитите със захарта яйца добавете брашното и разбъркайте много старателно с помощта на лъжица. Внимателно разпределете тестото върху кайсиите.
Изпечете във фурната при 170 градуса за около час, докато повърхността започне да се зачервява.
Разбийте белтъците със захарта до получаването на твърда пяна (около 15 минути). 2 - 3 минути преди да приключите процеса, добавете лимонтузуто.
Извадете блата заедно с хартията и обърнете.
Ако сте използвали широка форма (както е в случая), ще получите един голям тънък блат. Разрежете го на две и сложете частите една върху друга, като намажете по средата с крема от белтъци.
Кайсиите, които отделихте за украса, нарежете на полумесеци.
Намажете готовата торта с крема отгоре и отстрани, украсете с резенчетата плодове.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Лятна торта с плодове без печене
- Божествена торта с млечно-маслен крем, ябълки и орехи
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
- Торта с блат от авокадо и бадеми
- Торта с малини и червено френско грозде
Коментари към Кайсиева торта с канела и белтъчен крем