Запечен ориз с наденици и бекон
Това ястия е традиционно за Валенсия, дори местните казват, че там е по-известно от Паелята. Ако сте почитатели на гозбите с много видове месо и пикантни вкусове, след като опитате този ориз с наденици и бекон, той ще присъства редовно на трапезата ви.
Необходими продукти:
За 4 порции
- 750 мл бульон - пилешки, телешки или свински по избор
- 1 грам шафран
- 1 домат - разполовен
- 1 глава чесън, непочистена, разделена на две части
- 300 грама бекон
- 1 малък картоф, нарязан на кубчета (1-2 см)
- 4 бр. наденици
- 2 бр. кървави наденици Морчила
- 1 чаена лъжица пушен червен пипер
- 1 дафинов лист
- 1 домат - настърган
- 350 грама ориз за паеля
- 150 грама нахут от консерва (отцеден)
- сол
- зехтин
Начин на приготвяне:
Сложете бульона да кипне заедно с шафрана. Оставете да се вари, докато приготвите останалите продукти.
В дълбок тиган, който става и за печене, загрейте малко зехтин и запържете половинките чесън и домати, докато станат златисти. Оставете ги настрана.
Нарежете надениците и бекона на кубчета и запържете в същия тиган. След 15 минути месата трябва да са златисти. Добавете пушения пипер, дафиновия лист, настъргания домат и сол на вкус. Оставете да се задушат за кратко, като разбърквате периодично. Добавете ориза и отново разбъркайте добре. Намалете котлона на средна степен и гответе продуктите още около 2 минути.
Изсипете бульона заедно с нахута в тигана и разбъркайте, за да може оризът и месото да покрият цялото дъно на съда. Поставете отгоре парчетата домат и чесън. Оставете да се готви за 10 минути, след което прехвърлете в подгрята фурна за още 10 минути, докато се запече ястието ви.
След като оризът е готов, оставете го за 3-4 минути, преди да го сервирате. Поднесете в съда, в който сте приготвили ястието.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: theguardian.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ВОЛКАНО ПРИСТАВКА ЗА КУХНЕНСКИ РОБОТ ЗА ПЪЛНЕНЕ НА НАДЕНИЧКИ
ЯНГ МАСКА ЗА ОБЕМ С АЛОЕ ВЕРА И ОРИЗ 150 мл.
БИОТЕЧ ОРИЗОВ ПРОТЕИН прах 500 г
НУКС СЪН КОМПЛЕКТ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ SPF50 50 мл + ЛОСИОН ЗА СЛЕД СЛЪНЦЕ 50 мл
ОСТРОВИТ ОРИЗОВО БРАШНО 1000 г
НИВЕА СУХ ШАМПОАН 3 В 1 СРЕДЕН ТОН 200 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Какви са здравословните ползи на ориза басмати
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Пригответе си ориз на пара без необходимия уред
- Оризови спагети
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Безглутенова диета
- Полезни и вредни свойства на ориза и оризовата каша
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Първа част
- С ориз и сода ще изчистите до блясък стъклено шише, кана, гарафа или ваза
Коментари към Запечен ориз с наденици и бекон