Рецепти за домашен бахур
Бахурът е вид наденица, приготвяна от субпродукти (бял и черен дроб, сърце, далак) и месо. Предимно се използват свински дреболии и месо, но може да бъде направен от телешки, говежди или овчи. Те се нарязват ситно, към тях се добавя ориз, овкусяват се и с получената смес се пълнят добре почистени черва от съответното животно. След това бахурът се сварява.
Съществува разнообразие от рецепти за домашен бахур. Те се различават според географския район на страната, в който се приготвят. Предлагаме ви два варианта – класически и пикантен.
- Класическа рецепта за домашен бахур
- Пикантен бахур с праз
- Съвети и идеи за приготвяне на домашен бахур
Класическа рецепта за домашен бахур
За да си направите бахур по класическата рецепта, са ви необходими:
- около килограм свински изрезки (може да сварите и обезкостите кости или главата на животното и да използвате месото)
- по 1 брой свински бял дроб, сърце и черен дроб
- 1 – 1,5 чаени чаши ориз
- чубрица, бахар и сол на вкус (по около 2 супени лъжици)
- прясно смлян черен пипер (около 1 супена лъжица)
- свински черва – 6 броя
Как се приготвя бахурът
Измийте много добре червата, като ги обърнете от вътрешната страна. Внимавайте да не ги скъсате.
Нарежете ситно белия и черния дроб, сърцето и месото. Смесете ги в подходящ съд, овкусете с подправките и добавете ориза.
Напълнете червата с готовата смес и завържете краищата им с конец.
След това сварете бахура в подсолена вода..
Пикантен бахур с праз
Рецептата за бахур с праз се различава от класическата не само по наличието на праз в съставките, но и по използването на люти чушки, на които се дължи и пикантността. Освен това за приготвянето на рецептата са не са необходими черен дроб и сърце, а само свинско месо и бял дроб.
Необходими продукти:
- около 2 килограма шарено свинско месо
- около 2,5 килограма свински бял дроб
- 1 стрък праз лук
- около 150 грама ориз
- по около 100 грама люти чушки и сушена чубрица
- сол на вкус
- 10-12 свински черва
Начин на приготвяне
Нарежете на дребни кубчета белия дроб и месото. Смесете ги и към тях добавете наситнения праз и ориза.
Овкусете със сол и чубрица, накрая прибавете и лютите чушки.
С тази комбинация напълнете предварително почистените и измити свински черва и завържете краищата им с подходящ конец.
Съвети и идеи за приготвяне на домашен бахур
- По време на варенето на бахура температурата на котлона трябва да е умерена.
- За да разберете дали ястието е готово, пробийте с вилица червото. Ако не е жилаво и се къса лесно, бахурът е сварен.
- Не го изваждайте веднага от водата, оставете го да се охлади в нея. По този начин цветът му няма да се промени.
- Освен подправките в рецептите по-горе, може да използвате също кимион, чесън, кромид лук, дафинов лист, индийско орехче и други по ваш избор.
- Към основните съставки за сместа може да се добавят още далак, бъбреци, сланина, бузи, език, а самите комбинации и съотношението между продуктите зависи от вкусовите ви предпочитания.
- Бахурът се съхранява на студено и се поднася охладен.
Да ви е вкусно!
Снимки: Велина Неделчева – личен архив
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Студени предястия
- Боб с наденица и кисело зеле
- Наденички с гъби и лук
- Печена наденица с бяло вино и зеленчуци на фурна
- Празена яхния с картофи и домашна наденица
- Задушен нахут с картофи, наденица и бекон
- Домашна пилешка наденица
- Свински наденички върху канапе от картофено пюре и лук
- Печена домашна наденица с чесън, лук и горчица
- Тортила питки с наденица и яйца
- Домашна пикантна наденица от свинско месо
Коментари към Рецепти за домашен бахур