Запечени картофи с лук, сметана и сирене
Необходими продукти:
1 килограм картофи
3 глави лук
300 грама сирене чедър (може да използвате друг вид или кашкавал)
1,5 чаена чаша високомаслена готварска сметана
сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги настържете на едро ренде. Лука нарежете на малки кубчета, сиренето настържете ситно.
Смесете настърганите картофи с лука и 1/4 от сиренето. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Добавете сметаната и разбъркайте всичко хубаво.
Подмажете дъното на подходяща форма с олио и в нея изсипете картофената смес. Поръсете с останалото сирене и изпечете ястието във фурната при температура от 180 градуса за около 25-30 минути.
Може да поднесете като основно ястие или гарнитура към месни блюда. Също да поръсите с нарязан пресен магданоз.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Запеканка с картофи, кайма и домати
- Редена запеканка с картофи и доматен сос
- Картофена запеканка с мляко, кашкавал и чесън
- Картофена запеканка с гъби
- Картофена запеканка с яйца, кренвирши и кашкавал
- Картофена запеканка с бекон, крема сирене и чесън
- Запеканка с картофи и кашкавал на тиган
- Запеканка от картофено тесто с шунка и кашкавал
- Запеканка с картофи със заквасена сметана
- Запеканка с пилешко, картофено пюре и топено сирене
Коментари към Запечени картофи с лук, сметана и сирене