Запеканка с картофи, мляко и кашкавал
Необходими продукти:
- 60 грама масло
- 1/4 чаена чаша брашно
- 2 1/3 чаена чаша прясно мляко
- 2 чаени чаши настърган кашкавал
- 1,2 килограма картофи, обелени и нарязани на тънко
Начин на приготвяне:
Подгрейте фурната на 180 градуса.
Намазнете средна керамична тавичка с мазнина.
Затоплете маслото в касерола, след като се разтопи добавете брашното и бъркайте за 2 минути, докато започне да образува мехурчета, а консистенцията е като гъста каша. Дръпнете от котлона и внимателно сипете млякото при непрекъснато бъркане. Върнете касеролата върху топлината и загрейте, докато сосът се сгъсти (не спирайте да бъркате, за да не загори). Прибавете 1 1/2 чаена чаша кашкавал към соса и комбинирайте.
Подредете 1/3 от картофите по дъното на тавичката и подправете със сол и прясно смлян черен пипер. Следва да намажете с 1/3 от соса, повторете още 2 пъти. Поръсете накрая със сиренето и печете за 1 час, докато картофите омекнат и станат златисти. Ако започне ястието да прегаря твърде рано, покрийте с фолио и допечете до готовност на зеленчука.
за Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: taste.com.au
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Редена запеканка с картофи и доматен сос
- Запеканка с картофи, кайма и домати
- Картофена запеканка с мляко, кашкавал и чесън
- Картофена запеканка с гъби
- Запеканка с картофи и кашкавал на тиган
- Картофена запеканка с яйца, кренвирши и кашкавал
- Запеканка от картофено тесто с шунка и кашкавал
- Картофена запеканка с бекон, крема сирене и чесън
- Запеканка с картофи със заквасена сметана
- Запеканка с пилешко, картофено пюре и топено сирене
Коментари към Запеканка с картофи, мляко и кашкавал