Лесна картофена запеканка с бекон и чедър

Необходими продукти:
- 6 ивици бекон, нарязани на ситно
- 3 супени лъжици масло
- 3 пресовани скилидки чесън
- 3 супени лъжици брашно
- 2 чаени чаши сметана за готвене
- 1 чаена чаша пилешки бульон
- 1 килограм картофи
- 2 чаени чаши настърган чедър
- 1/4 чаена чаша накълцан на ситно див лук
Начин на приготвяне:
Обелените картофи нарежете на тънки филийки (с ренде ще ви бъде най-лесно).
Сложете тиган да се загрее и разтопете маслото, запържете чесъна за 1 минута. Разбъркайте брашното към маслото и оставете да се запече 1 минута. Сипете сметаната и бульона и разбъркайте. Подправете със сол и пипер и оставете соса да къкри 5 минути. Свалете от котлона.
Сложете на дъното на малка керамична тавичка един черпак от соса и го размажете по дъното. Подредете картофите един до друг, като застъпвате краищата на резените и полейте с 1-2 черпака от соса. Поръсете с малко чедър и резенчета бекон. Повторете 3-4 пъти, докато запълните тавичката.
Печете около 40-50 минути на 200 градуса.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: delish.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Картофена запеканка с яйца, кренвирши и кашкавал
- Картофена запеканка с мляко, кашкавал и чесън
- Запеканка с картофи, кайма и домати
- Запечени картофи с мляко и кашкавал
- Запеканка с картофи и кашкавал на тиган
- Печени картофи с гъби, майонеза и кашкавал
- Есенна запеканка от картофи с чушки, шунка и кашкавал
- Запеканка от картофено пюре със сирене крема, бекон и кашкавал
- Редена запеканка с картофи и доматен сос
- Редена картофена запеканка с шунка
Коментари към Лесна картофена запеканка с бекон и чедър