Запеканка от ориз, кайма и боб с кашкавалено покритие
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша ориз
- 350 грама кайма
- 1 глава лук
- 400 грама консервиран боб в доматен сос
- 70 грама кашкавал
- сол, черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжица провансалски подправки
- олио за пържене и за намазване на съда
- пресен магданоз
- майонеза
Начин на приготвяне:
Залейте ориза с вода (със стайна температура) и оставете за час и половина, след това отцедете.
Лука нарежете на полукръгчета и изпържете в олио, докато станат прозрачни. Подсолете малко, прибавете каймата и я пържете до готовност. Овкусете с подправките.
Подмажете дъното на тава, в нея разпределете 1/3 от каймата, след това половината от ориза и заравнете. Третият слой да бъде отново от кайма, поръсете с наситнен пресен магданоз, изсипете 1/2 от боба и останалия ориз. Подправете със сол и черен пипер, тогава сложете и другата половина от боба. Налейте вода, която да бъде малко над продуктите
Покрийте повърхността с майонеза, поръсете настъргания кашкавал и изпечете за около 40 минути във фурната, предварително загрята на 170 градуса. Когато оризът омекне и ястието се покрие с румена коричка, може да поднесете.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: emdoma.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СЕРИЯ ДЪЛГОЛЕТИЕ СОЕВА КАЙМА 330 г
ВИ-ШЕЙП ВИ-ШРЕД ТЕРМОГЕНЕН ФЕТ БЪРНЪР капсули * 150
ЖАН Д'АРСЕЛ VEGETALIE СЕРУМ С АНТИ - ЕЙДЖ ДЕЙСТВИЕ 30 мл
ХИП ПЮРЕ КАРТОФИ СЪС ЗЕЛЕН БОБ И ЗАЕШКО 220 г 6853
ЧАЙ ФИЛТЪР ЗА ДИАБЕТИЦИ С КАНЕЛА
БИОФИЧИНА ТОСКАНА АКТИВЕН БАЛСАМ ЗА КОСА 200 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул)
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Какви са здравословните ползи на ориза басмати
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Пригответе си ориз на пара без необходимия уред
- Оризови спагети
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Картофени гнезда с пилешка кайма и кашкавал
- Безглутенова диета
- Полезни и вредни свойства на ориза и оризовата каша
Коментари към Запеканка от ориз, кайма и боб с кашкавалено покритие