Замразяване на риба и месо. Общи принципи

Често ни се налага да замразяваме различни хранителни продукти, с цел да ги запазим годни за приготвяне и консумация за по-дълъг период от време.
Тези храни трябва да съхранят както полезните, така и вкусовите си характеристики. За да постигнем такъв ефект, е необходимо да подготвим правилно продуктите и да ги замразим тогава. Нека видим през какви етапи трябва да преминем, преди да приберем на студено месото и рибата, тъй като те са едни от често срещаните "обитатели" на фризерите ни!
Месото
Първо измийте месото, нарежете на парчета с дебелина от 1,5 сантиметра. След това ги подсушете с хартия и сложете в найлонови пакети със закопчаване. Подредете ги във фризера или хладилната камера, а слоевете месо да бъдат тънки.
Температурата да е минус 18 градуса, а замразяването е добре да стане възможно по-бързо. Затова не трябва да слагате пакетите плътно един до друг, а още по-малко един върху друг. Така циркулацията на студения въздух ще се намали, а времето на замръзване ще се увеличи. Това би могло да се отрази неблагоприятно върху качеството на месото, което след размразяване няма да има същите характеристики, както преди това.
Рибата
Големите риби трябва да се нарежат на малки парчета, които да се подсушат с хартия (като при месото). Следва отново пакетиране в затварящи се найлонови пликове, чиято цел е да не допускат попадане и изпускане на влага, миризма и въздух в и от полиетиленовата опаковка. Градусите, необходими за правилно замразяване на риба, са минус 25. Може да изпишете датата на прибиране на пакета във фризера, вида на рибата и дори теглото на съдържанието на плика.
Едно денонощие, преди да поставите рибата във фризера, превключете градусите на минус 25. Добре е да слагате пакетите на части, а не няколко наведнъж, защото така ще се повиши температурата в уреда, което от своя страна е предпоставка за некачествено замразяване.
Размразяването на рибата също е важен момент за доброто качество на готовото ястие. За да бъде то наистина апетитно, основният продукт следва да бъде подложен на бавно и постепенно размразяване. По този начин ще се запазят сочността и естествените вкусови качества на морските храни. Когато ни предстои да изпържим риба, условието е задължително.
Ако сте решили да изпечете рибата (във фурната) или да приготвите супа от нея, тогава може да използвате и наполовина размразен основен продукт, ако не разполагате с достатъчно време за пълното разтопяване на леда.
След размразяване на прясна риба, същата може да се приготви като свежа: да се опуши, осоли, маринова, да се сготви на пара.
Снимки: leaderfood.ru; blog.liebherr.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
Безплатна доставка за България!НАТРОЛ ОМЕГА 3 - 6 - 9 КОМПЛЕКС капсули * 90
ПРОМОРИБЕН КОЛАГЕН 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ЛИЗИ ОМЕГА 3 РИБЕНО МАСЛО С ВКУС НА ЛИМОН 240 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Как и колко да варим различните видове месо
- Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Какво да правим, ако в гърлото на детето заседне рибена кост?
- Как да изпържим риба така, сякаш е без кости?
- Защо е полезно да ядем гъше месо
- Как да приготвите перфектната риба на скара
- Опушване на риба и месни продукти. Технологията
- Гарум - римският сос, служещ за подправка и лекарство
- Риба в медена марината с чесън на фурна
Коментари към Замразяване на риба и месо. Общи принципи