С какво се е хранила Европа през Средновековието?
С какво се хранят хората през Средновековието? Ще ви представим топ 10 на продуктите и ястията, които присъстват на трапезата в онзи далечен период.
- 10-то място. В началото на Средновековието един от основните хранителни продукти в Европа са жълъдите. Те са се консумирали не само от простолюдието, но и от знатните хора.
- 9-тата позиция е за рибата и месото. Те често са се приемали осолени, което изключва появата на инфекции и продуктите не се развалят бързо.
- 8-мото място. Месото като основна храна. Първият, който започва да консумира големи количества месо е крал Хенри VІІІ (Синята брада). Преди това, разбира се, месо се е ядяло, но не като основна храна. Всъщност, хората по онова време имат сериозни проблеми със зъбите и просто не могат да дъвчат месото.
- 7-мото място също е за продукт, който е следствие от всеобщата "беззъбост". Това е пюрето от зеленчуци, което преди това се подлага на продължителна термична обработка. Човек изобщо не е можел да си помисли да хрупа суров морков.
- 6-та позиция заема рибата, която се поднася под формата на напълнена с рибена кайма кожа. Така няма нужда тя да се дъвчи.
- 5-та се нарежда бирата. Предпочитана пред водата напитка за онова време. Поради липсата на канализации и пречиствателни системи, водата е разпространител на инфекции.
- 4-ти се нарежда хлябът, който тогава е бил потенциална опасност за човека. Зърното е съхранявано при неподходящи условия и често е поразявано от гъбични заболявания.
- 3-тото място е заето от кашата. Простолюдието се храни с нея. Твърдостта й позволява дори разрязване с нож. Не се отдава значение на това, от което е приготвена.
- 2-рата почетна стълбичка е за студените храни като цяло, защото топли ястия тогава абсолютно са отсъствали от кухнята на обикновените хора. Например, френската лучена супа не се е сварява, а лукът просто се настъргва директно във водата. Причината за липсата на топла храна е, че простолюдието няма право да сече дърва за лични нужди.
- Класацията се оглавява от... сланината (мас). Да! Най-добрата храна за благородните средновековни рицари в студеното време от годината. Консумира се осолена, претопена (мас), подправена с копър или други зелени подправки.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
Безплатна доставка за България!ПОЛИТИКО - ИСТОРИЧЕСКИ ПОЛЕМИКИ - КАЛИН ЯНАКИЕВ - ХЕРМЕС
БИГДЖИГС ДЪРВЕН ПЪЗЕЛ - КАРТА НА ЕВРОПА BJ048
КОРЕНИТЕ НА ОМРАЗАТА. МОЯТА ИСТИНА ЗА ИСЛЯМА - ОРИАНА ФАЛАЧИ - СИЕЛА
ЕВРОПА, ПАМЕТТА, ЦЪРКВАТА - КАЛИН ЯНАКИЕВ - ХЕРМЕС
ОТМЪСТИТЕЛИТЕ: ВСЕКИ ИСКА ДА УПРАВЛЯВА СВЕТА - ДАН АБНЕТ - СИЕЛА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Любопитни факти от кулинарния свят
- Как и колко да варим различните видове месо
- Рецепти за варена сланина с подправки
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Методи за лечение на анорексия
- Регулация на слюноотделянето
- Свинска сланина – състав, полезни свойства и противопоказания
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Секреция на стомашен сок
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
Коментари към С какво се е хранила Европа през Средновековието?