Рецепти за варена сланина с подправки
Ако обичате сланина, може да си я направите варена и с подправки. Предлагаме ви два варианта на приготвяне, чрез които ще получите нежен и вкусен краен продукт. Може да го поднесете както на празничната трапеза, така и да си го хапвате ежедневно.
Варена сланина с чесън и подправки
Използвайте рецептата, включваща чесън, ако предпочитате сланината да има лек пикантен вкус. За него ще помогне и лютия червен пипер, който може да бъде заменен със ситно нарязана люта чушка.
Необходими продукти:
- 2 килограма сланина;
- 2-3 пълни шепи люспи от лук;
- 1 голяма глава лук с люспите;
- 1 супена лъжица смлян кардамон;
- 20 зърна черен пипер;
- щипка сладък червен пипер за варенето, а за поръсване – на вкус;
- лют червен пипер на върха на ножа за поръсване, за варенето – щипка (или нарязана на ситно люта червена чушка);
- 8 супени лъжици сол;
- чесън на вкус.
Знаете ли, че консумацията до 50 грама сланина дневно е полезна за организма? Такова количество осигурява на тялото витамини А, Е и Д, също холестерол и селен, има слабително действие и оказва холеретичен ефект. |
Начин на приготвяне:
Сложете люспите от лука в подходящ съд, залейте с вода, чието количество да бъде достатъчно, за да покрие сланината, която ще сложите по-късно. Прибавете цялата глава лук (без да обелвате), сол, зърната черен пипер, лютия и сладък червен пипер (или малко нарязана на ситно люта червена чушка), кардамона и поставете всичко на котлона, трябва да заври.
През това време нарежете сланината на парчета, чиято дебелина да не бъде повече от 5 сантиметра.
Когато водата заври, сложете сланината в нея. Нека се вари в продължение на 10 минути. През това време пригответе подправките, с които ще я поръсите.
Нарежете чесъна ситно или го настържете. Смесете червения и черния пипер. Ако желаете, използвайте и други подправки.
Когато извадите сланината от водата, оставете я да се охлади. След това натрийте парчетата с чесъна и подправките.
Увийте във фолио и приберете във фризера, за да замръзне.
Варена сланина (паприкована)
Необходими продукти:
- 500-600 грама прясна сланина;
- 1 литър вода;
- 1 чаена лъжица едра сол;
- 1 дафинов лист;
- 5-6 зърна черен пипер;
- 1/4 чаена лъжица трапезна сол;
- 1 чаена лъжица червен пипер (сладък);
- 1 чаена лъжица микс от други видове смлян пипер.
Добре е да се знае, че се напълнява не от сланината, а от количествата й. Ако водите заседнал начин на живот, хапвайте не повече от 30 грама дневно. В случай че страдате от затлъстяване или се придържате към нискокалорична диета, консумираното количество на ден не трябва да надвишава 10 грама. |
Начин на приготвяне:
Измийте добре сланината, старателно изстрежете кожата й с помощта на нож. Ако е необходимо, разрежете парчето на две части. Сложете в тенджера, залейте с водата, добавете 1 чаена лъжица едра сол, зърната черен пипер, дафиновия лист и поставете съда върху котлона, докато течността заври.
Когато това стане, затворете тенджерата с капак и оставете сланината да се вари на слаб огън в продължение на 15-20 минути.
След това я извадете от водата, сложете в чиния и изчакайте да се охлади.
Смесете различните видове смлян пипер и готварската сол. С тази комбинация натрийте старателно сланината от всички страни и я увийте в лист пергаментова хартия. Приберете в хладилника за денонощие, след което може да се насладите на вкуса й.
Сланината, приготвена по този начин, може да съхраните за по-дълго време, ако я замразите. Преди да я сложите във фризера, увийте я в пергаментова хартия и след това сложете в найлонов пакет.
Да ви е много вкусно!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Студени предястия
- Свинска сланина – състав, полезни свойства и противопоказания
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Пържена сланина с лук
- Маринована пикантна сланина с червен пипер и чесън
- Осолена сланина с чесън
- Как да си направим домашна свинска мас и полезно ли е да готвим с нея
- Отслабване със сланина. Същност, принципи и противопоказания
- Запечена шпикована сланина с чесън и горчица във фолио
- Сланина с чесън и горчица на фурна
- Пастет от сланина с чесън и орехи
Коментари към Рецепти за варена сланина с подправки