Задушен ориз с лук и сланина

Необходими продукти:
1,5 чаени чаши ориз
2,5 чаени чаши вода
1 голяма глава лук
200 грама прясно осолена шарена сланина
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте няколко пъти ориза, залейте го със студена вода и оставете за 2 часа, за да набъбне.
Лука нарежете на ситно.
Извадете сланината от хладилника. Хубаво е по нея да има парченца месо. Нарежете на малки кубчета.
Поставете дълбок съд с дебело дъно на котлона. Когато се нагорещи добре, изсипете в него нарязаните сланина и лук.
Разбъркайте ги, нека се запържат.
След това налейте горещата вода и изчакайте тя да заври. Подправете със сол и смлян черен пипер, но се съобразете с факта, че сланината е осолена.
Ред е на ориза. Прибавете го към останалите продукти и затворете съда с капак. Нека всичко се приготвя на слаб огън в продължение на 10-15 минути.
Посоченото време е приблизително. Водата трябва да се изпари почти напълно, намалете температурата на котлона и оставете оризът да се вари до готовност.
Поднесете с нарязан пресен магданоз или други любими зелени подправки по ваш избор.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОБЕДНО МЕНЮ ГЮВЕЧ 220 г
РЕГУЛАТПРО БИО солуцио 350 мл
Безплатна доставка за България!БИОХЕРБА ХЕРБАЛ ЛУКС ШАМПОАН УЛТРА 250 мл
КАЛОИДОН гел 30 мл НАТУРФАРМА
911 ЛУКОВ ШАМПОАН ПРОТИВ КОСОПАД 150 мл
АРОМАНДИСЕ ЗАМЕСТИТЕЛ НА СОЛ С МЕК ВКУС 70 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Правете компрес на натъртеното място с кромид лук
- Лук за борба с косопада и бърз растеж на косата
- Чадърест гарвански лук, Гарвански лук, Орнитогалум
- Ползи и вреди на червения лук
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Пилешки дробчета с лук
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Как да извадим лука и да го съхраним здрав до другото лято?
- Огретен от тиквички с ориз
Коментари към Задушен ориз с лук и сланина