Задушен ориз с лук и сланина
Необходими продукти:
1,5 чаени чаши ориз
2,5 чаени чаши вода
1 голяма глава лук
200 грама прясно осолена шарена сланина
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте няколко пъти ориза, залейте го със студена вода и оставете за 2 часа, за да набъбне.
Лука нарежете на ситно.
Извадете сланината от хладилника. Хубаво е по нея да има парченца месо. Нарежете на малки кубчета.
Поставете дълбок съд с дебело дъно на котлона. Когато се нагорещи добре, изсипете в него нарязаните сланина и лук.
Разбъркайте ги, нека се запържат.
След това налейте горещата вода и изчакайте тя да заври. Подправете със сол и смлян черен пипер, но се съобразете с факта, че сланината е осолена.
Ред е на ориза. Прибавете го към останалите продукти и затворете съда с капак. Нека всичко се приготвя на слаб огън в продължение на 10-15 минути.
Посоченото време е приблизително. Водата трябва да се изпари почти напълно, намалете температурата на котлона и оставете оризът да се вари до готовност.
Поднесете с нарязан пресен магданоз или други любими зелени подправки по ваш избор.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОБЕДНО МЕНЮ ГЮВЕЧ 220 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУКОВА ЯХНИЯ С ОРИЗ И ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
БИОХЕРБА ЛУКОВ ШАМПОАН 270 мл
КАЛОИДОН ПЛЮС гел 30 мл
Нов911 ЛУКОВ ШАМПОАН ПРОТИВ КОСОПАД 150 мл
МАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180 МТ1462
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Лук за борба с косопада и бърз растеж на косата
- Рецепти за варена сланина с подправки
- Правете компрес на натъртеното място с кромид лук
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Ползи и вреди на червения лук
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Свинска сланина – състав, полезни свойства и противопоказания
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Салата от маслини и лук
- Пържена сланина с лук
Коментари към Задушен ориз с лук и сланина