Закваска за хляб

Необходими продукти:
неизбелено пшенично брашно
ръжено брашно
преварена вода на стайна температура
Начин на приготвяне:
Смесете 60 грама ръжено брашно и 80 милилитра вода в буркан или друг съд, който затворете с капак, но да не бъде плътно и оставете за един ден на стайна температура.
На следващия ден закваската може вече да дава първи "признаци на живот" - да са се образували мехурчета. Възможно е и това да не случи. Мирисът е неприятен.
Вземете половината от сместа, прибавете 60 грама ръжено брашно и 80 милилитра вода, разбъркайте. Покрийте съда и оставете за ден.
На третия ден тестото прилича на квас - има мехурчета, но все още преобладават гнилостни микроорганизма. Миризмата е още по-неприятна.
Изхвърлете половината от закваската, а към останалата прибавете 60 грама пшенично брашно и 60 милилитра вода. Разбъркайте, покрийте съда и оставете така за ден.
Пресявайте брашното всеки път.
На четвъртия ден отново към половината от закваската добавете 60 грама пшенично брашно и 60 милилитра вода, разбъркайте, покрийте съда и оставете за ден.
На следващия повторете процедурата с пшеничното брашно и на шестия ден проверете закваската. Тя трябва да е удвоила обема си поне два пъти, ароматът й да е приятен кисел (може плодов или хлебен), а вкусът - кисел.
Ако всичко изброено е на лице, значи закваската ви е сполучлива. Продължавайте да я подхранвате веднъж дневно като пропорциите са 1:2:2 (20 грама закваска, 40 грама вода, 40 грама брашно) или два пъти на ден в съотношение 1:1:1.
По този начин закваската има влажност 100% (съотношение вода и брашно - 1:1). Използвайте за приготвяне на хляб всеки ден.
В зависимост от рецептата може да са ви необходими различни по отношение на влажността закваски. Вие може да регулирате това и да си приготвите такава, каквато ви трябва.
Това е мека тестена закваска за френски хляб, например.
Твърда закваска за печива.
За ръжен и пълнозърнест хляб използвайте квас с влажност 100%. Консистенцията му е малко по-гъста от пшеничения, но количествата на брашното в него (ръжено или пълнозърнесто) и водата са равни.
За превръщането на пшенична закваска в ръжена е необходимо за период от 6 - 12 часа няколко пъти да захраните сместа с ръжено брашно, а пропорциите са 1:1:1.
На снимката по-долу се вижда узряла ръжена закваска.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
УЛТИМАТ ПРОСТЕЙТ капсули * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
ПЕАГАСТРИЛ капсули * 15 НАТУРФАРМА
НовОСТРОВИТ РЪЖЕНО БРАШНО 1000 г
НовНУКС БОДИ КАДИФЕН СТЯГАЩ КРЕМ 200 мл.
МАКАРОНИ РЪЖЕНИ 250 гр. КРАМАС
УЛТИМАТ ПРОСТАТА СЪПОРТ - КОМПЛЕКСНА ГРИЖА ЗА ПРОСТАТАТА капсули 410 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Нисковъглехидратен хляб с кокосово брашно
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Твърдо захарно тесто за торти - начин на приготвяне и нанасяне
- Как правилно да замразим различните видове тесто
- ЯЖТЕ ХЛЯБ ЗА… ОТСЛАБВАНЕ!
- Пшеничен грис (семолина) – какви са ползите за здравето
- Тесто за най-вкусните пици и мекици
- Как да си направим шоколадови розички за украса на торти
- Царевичен хляб с мляко за хлебопекарна
Коментари към Закваска за хляб