Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Закваска за хляб

Закваска за хляб

от 20 авг 2014г., обновено на 03 фев 2016г.
Закваска за хляб - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Необходими продукти:

неизбелено пшенично брашно

ръжено брашно

преварена вода на стайна температура

 

Начин на приготвяне:

Смесете 60 грама ръжено брашно и 80 милилитра вода в буркан или друг съд, който затворете с капак, но да не бъде плътно и оставете за един ден на стайна температура.

На следващия ден закваската може вече да дава първи "признаци на живот" - да са се образували мехурчета. Възможно е и това да не случи. Мирисът е неприятен.

Вземете половината от сместа, прибавете 60 грама ръжено брашно и 80 милилитра вода, разбъркайте. Покрийте съда и оставете за ден.

На третия ден тестото прилича на квас - има мехурчета, но все още преобладават гнилостни микроорганизма. Миризмата е още по-неприятна.

Изхвърлете половината от закваската, а към останалата прибавете 60 грама пшенично брашно и 60 милилитра вода. Разбъркайте, покрийте съда и оставете така за ден.

Пресявайте брашното всеки път.

На четвъртия ден отново към половината от закваската добавете 60 грама пшенично брашно и 60 милилитра вода, разбъркайте, покрийте съда и оставете за ден.

На следващия повторете процедурата с пшеничното брашно и на шестия ден проверете закваската. Тя трябва да е удвоила обема си поне два пъти, ароматът й да е приятен кисел (може плодов или хлебен), а вкусът - кисел.

Ако всичко изброено е на лице, значи закваската ви е сполучлива. Продължавайте да я подхранвате веднъж дневно като пропорциите са 1:2:2 (20 грама закваска, 40 грама вода, 40 грама брашно) или два пъти на ден в съотношение 1:1:1.

По този начин закваската има влажност 100% (съотношение вода и брашно - 1:1). Използвайте за приготвяне на хляб всеки ден.

В зависимост от рецептата може да са ви необходими различни по отношение на влажността закваски. Вие може да регулирате това и да си приготвите такава, каквато ви трябва.

Това е мека тестена закваска за френски хляб, например.

Твърда закваска за печива.

За ръжен и пълнозърнест хляб използвайте квас с влажност 100%. Консистенцията му е малко по-гъста от пшеничения, но количествата на брашното в него (ръжено или пълнозърнесто) и водата са равни.

За превръщането на пшенична закваска в ръжена е необходимо за период от 6 - 12 часа няколко пъти да захраните сместа с ръжено брашно, а пропорциите са 1:1:1.

На снимката по-долу се вижда узряла ръжена закваска.

Още по темата:
  • Веганско сирене от кашу със закваска от пшенични кълнове Веганско сирене от кашу със закваска от пшенични кълнове
  • Хапки от сирене с чесън и масло Хапки от сирене с чесън и масло
  • Салата от ръжен хляб и домати с лук Салата от ръжен хляб и домати с лук
  • Ръжени бисквитки с мед и ром Ръжени бисквитки с мед и ром
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

УЛТИМАТ ПРОСТЕЙТ капсули * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
58.70лв.

УЛТИМАТ ПРОСТЕЙТ капсули * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ПЕАГАСТРИЛ капсули * 15 НАТУРФАРМА
18.90лв.

ПЕАГАСТРИЛ капсули * 15 НАТУРФАРМА

Нов
ОСТРОВИТ РЪЖЕНО БРАШНО 1000 г
5.95лв.

ОСТРОВИТ РЪЖЕНО БРАШНО 1000 г

Нов
НУКС БОДИ КАДИФЕН СТЯГАЩ КРЕМ 200 мл.
77.20лв.

НУКС БОДИ КАДИФЕН СТЯГАЩ КРЕМ 200 мл.

МАКАРОНИ РЪЖЕНИ 250 гр. КРАМАС
1.80лв.

МАКАРОНИ РЪЖЕНИ 250 гр. КРАМАС

УЛТИМАТ ПРОСТАТА СЪПОРТ - КОМПЛЕКСНА ГРИЖА ЗА ПРОСТАТАТА капсули 410 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
59.80лв.

УЛТИМАТ ПРОСТАТА СЪПОРТ - КОМПЛЕКСНА ГРИЖА ЗА ПРОСТАТАТА капсули 410 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментари към Закваска за хляб

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Закваска за хляб
    www.framar.bg 
    на 18 January 2021 в 11:53
    Коментирайте "Закваска за хляб"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Тестени изделия
  • Разни
  • За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
  • Нисковъглехидратен хляб с кокосово брашно
  • Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
  • Твърдо захарно тесто за торти - начин на приготвяне и нанасяне
  • Как правилно да замразим различните видове тесто
  • ЯЖТЕ ХЛЯБ ЗА… ОТСЛАБВАНЕ!
  • Пшеничен грис (семолина) – какви са ползите за здравето
  • Тесто за най-вкусните пици и мекици
  • Как да си направим шоколадови розички за украса на торти
  • Царевичен хляб с мляко за хлебопекарна

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готови смеси за домашен хляб. Кои са добри?

преди 396 дни, 2 часа и 3 мин.

Кой хляб е по-полезен за децата - пълнозърнест или бял?

преди 685 дни, 2 часа и 11 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Белези по задните части и бедрата

преди 1 дни, 3 часа и 24 мин.

Полезно ли може да бъде прането на дивани и матраци?

преди 7 дни, 13 часа и 40 мин.

Препоръки за препарат за премахване на петна и миризма от котешка и кучешка урина

преди 7 дни, 14 часа и 30 мин.

Занимания по време на криза :)

преди 11 дни, 18 часа и 20 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Ръж

Ръж

от 15 яну 2021г. Прочети повече
Ползи и вреди от консумацията на пшенични трици

Ползи и вреди от консумацията на пшенични трици

от 15 яну 2021г. Прочети повече
Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит

Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит

от 16 юни 2020г. Прочети повече
Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти

Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти

от 02 юни 2020г. Прочети повече

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах