Задушени тиквички с домати и чесън

Необходими продукти:
- 2 килограма пресни тиквички
- 500 грама узрели домати
- 250 грама обезмаслена заквасена сметана
- 2 глави лук
- 1 глава чесън
- 50 грама магданоз
- 50 милилитра зехтин или олио
- 1 чаена лъжица захар
- сол, черен пипер и други подправки по избор
Начин на приготвяне:
Обелете тиквичките, почистете ги от семената, опашките и отстранете всички твърди участъци от тях. С остър нож разрежете на едри парчета (широки около 3-4 сантиметра).
Обелете и наситнете лука. Доматите измийте и нарежете на парчета, широки около 2 сантиметра.
Сгорещете мазнината и в нея изпържете кромида до омекване. Тогава прибавете тиквичките и ги гответе на бавен огън при непрекъснато бъркане, докато си пуснат сока. След това изсипете доматите, смесете ги с останалите зеленчуци и задушете на силен огън за 3 минути. Намалете температурата и подправете с черен пипер (може да добавите 1 дафинов лист). След още 3 минути подсолете, разбъркайте внимателно, за да не повредите формата на парчетата. Оставете сместа в съда за 2 минути, през които обелете чесъна и го пресовайте или накълцайте ситно. Нарежете и магданоза, смесете с чесъна и овкусете ястието с комбинацията от двете подправки.
Може да подсолите допълнително и поднесете ястието горещо с нискомаслена заквасена сметана.
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: chefmarket.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
- Солен мъфин с овесени ядки и тиквички
- Черен ориз с праз и домати
- Мъфини от тиквички с шунка, домати и яйца
- Шишчета от тиквички с кайма във фолио
- Шишчета от тиквички с кайма
- Тиквички на фурна с домати и картофи
- Пълнен хляб със зеленчуци и сметанов сос с чесън
- Печена сьомга с тиквички, лимон и билки
- Рагу от тиквички и картофи
Коментари към Задушени тиквички с домати и чесън