Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Сосове, глазури, сиропи и подправки Други сосове и подправки Домашна майонеза (2 вида)

Домашна майонеза (2 вида)

от 15 ное 2012г.
Домашна майонеза (2 вида) - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Необходими продукти:

Майонеза от цели яйца (приготвя се с помощта на пасатор)

1 яйце

160 мл рафинирано слънчогледово олио

0,5 ч. л. горчица

0,5 ч. л. сол

0,5 ч. л. захар

1 с. л. лимонов сок

Майонеза от жълтъци (приготвя се с помощта на миксер)

2 жълтъка

130 мл рафинирано слънчогледово олио

0,5 ч. л. горчица

0,5 ч. л. сол

0,5 ч. л. захар

1-2 ч. л. лимонов сок

Няколко съвета:

1. Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура.

2. Може да направите майонезата от смес на слънчогледово олио със зехтин, но зехтинът не трябва да бъде повече от 20%, защото готовият продукт ще има горчив привкус.

3. Ако майонезата се получи много гъста, добавете 1-2 с.л. топла вода и разбийте още веднъж!

4. Майонезата, която предлагаме се прави с горчица, ако искате да получите обикновена, не добавяйте тази съставка!

5. Лимоновия сок може да замените с оцет (винен, ябълков, трапезен). На 1 яйце се слага по 0,5-1 ч. л. оцет или на вкус.

Начин на приготвяне на майонезата с цели яйца:

Разбийте яйцето с пасатор във висока чаша или купа, добавете горчицата, солта и захарта и бийте до получаването на еднородна смес. Наливайте тънка струя олио, докато не се получи желаната консистенция, без да изключвате пасатора.

Съвет: Количеството олио се определя "на око" - колкото повече е то, толкова по-гъста ще бъде майонезата. Когато достигнете необходимата гъстота, сложете лимоновия сок, който ще направи сместа малко по-течна, и разбийте до хомогенна смес.

Готовата майонеза сложете в хладилник!

Начин на приготвяне на майонезата с жълтъци:

Сложете жълтъците в купа, добавете солта, захарта и горчицата. Разбийте с миксер съставките (на бавни обороти). След това, буквално капка по капка, добавяйте олиото като не спирате да бъркате (на бавни обороти), докато не получите еднородна консистенция. Вече сте преминали първия и най-важен момент от приготвянето на майонезата. Продължете да прибавяте олиото вече не капка по капка, а чрез тънка струя, до еднородна смес. Разбивайте на бавни или средно бързи обороти, докато сосът не се сгъсти достатъчно. После сложете лимоновия сок и разбийте още веднъж.

Преместете майонезата в чист съд, затворете с капак и оставете в хладилник.

Съвети:

1. Може да използвате тел за разбиване на яйца вместо миксер, но миксерът значително ускорява и улеснява процеса.

2. Готовата майонеза можете да съхранявате в хладилник около седмица в херметически затворен съд.

3. Добавяйки различни подправки и билки към готовия продукт, може да получите интересни, необичайни и вкусни съчетания:

- чесън (ситно нарязан или пресован) - придава на майонезата пикантен вкус, отлично се съчетава с месни ястия, тостери, хрупкави франзели и др.

- магданоз и босилек (нарязани и добавени към соса): придават на продукта приятен вкус и аромат. Такъв сос идеално подхожда към рибни ястия.

- маслини (ситно нарязани и смесени с майонезата): придават "южен" нюанс на соса, който е подходящ за ястия с картофи.

- сирене (настъргано на ситно и добавено в майонезата): идеален сос за зеленчукови ястия

- кора от лимон (ситно настъргана и прибавена към майонезата): придава на соса приятен аромат на цитруси и е подходящ за ястия от риба, морски дарове и зеленчуци.

Добър апетит!

 

 

Още по темата:
  • Принцеси с кашкавал Принцеси с кашкавал
  • Сос от крема сирене с чушки, лук и майонеза Сос от крема сирене с чушки, лук и майонеза
  • Скумрия на фурна с майонеза и горчица Скумрия на фурна с майонеза и горчица
  • Салата от цвекло с майонеза, чесън и орехи Салата от цвекло с майонеза, чесън и орехи
4.0/5 8 оценки

Коментари към Домашна майонеза (2 вида)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Домашна майонеза (2 вида)
    www.framar.bg 
    на 18 September 2025 в 09:52
    Коментирайте "Домашна майонеза (2 вида)"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Сосове, сиропи, глазури и подправки
  • Други сосове и подправки
  • Майонеза – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
  • Принцеси с кашкавал
  • Домашна майонеза със зехтин и горчица
  • Веган майонеза от нахут
  • Веган майонеза от кашу
  • Майонеза с къри, горчица и магданоз
  • Сос от крема сирене с чушки, лук и майонеза
  • Заздравете косата си с 3 лесни маски с майонеза
  • Използвайте 6 практични приложения на майонезата за дома и външния си вид
  • Домашна майонеза с печен чесън
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Най-скъпите лекарства в САЩ през 2025-аНай-скъпите лекарства в САЩ през 2025-а

Най-скъпите лекарства в САЩ през 2025-а

от 17 сеп 2025г.Прочети повече
АтеректомияАтеректомия

Атеректомия

от 17 сеп 2025г.Прочети повече
Как да подготвим детето за посещение при зъболекарКак да подготвим детето за посещение при зъболекар

Как да подготвим детето за посещение при зъболекар

от 17 сеп 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Характерна клинична картина на Морбус мортум

преди 19 часа и 49 мин.

Щракане при прозяване - спешна помощ

преди 22 часа и 17 мин.
Всички

АНКЕТА

На каква възраст е вашият личен лекар?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛОКОБЕЙС ПРОТЕКТ КРЕМ 100 г

МАРИОН ХИДРАТИРАЩ СЕРУМ ЗА ОФОРМЯНЕ НА КЪДРАВА КОСА 50 мл

ВЕДИСТРИ НИЙМ ПЛЮС таблетки * 60

СУОНСЪН ВИТАМИН B12 ЦИАНОКОБАЛАМИН 59 мл

КОГАТО ТЯЛОТО ВЪСТАНЕ - МАРИЯ РЕАЛ КАПЕЛ - ХЕРМЕС

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

д-р Диян Иванов Ненов

Коментар на: Хелън от 17 сеп 2025г. в 22:30:32

Д-р Борис Петров Ангелов

Коментар на: Илияна от 17 сеп 2025г. в 22:26:36

Д-р Диана Атанасова Радославова

Коментар на: Яница от 17 сеп 2025г. в 22:23:53

д-р Галина Василева Бъчварова

Коментар на: Яница от 17 сеп 2025г. в 21:56:42

ФОРКСИГА филмирани таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 сеп 2025г. в 17:27:22
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival