Домашна майонеза (2 вида)
Необходими продукти:
Майонеза от цели яйца (приготвя се с помощта на пасатор)
1 яйце
160 мл рафинирано слънчогледово олио
0,5 ч. л. горчица
0,5 ч. л. сол
0,5 ч. л. захар
1 с. л. лимонов сок
Майонеза от жълтъци (приготвя се с помощта на миксер)
2 жълтъка
130 мл рафинирано слънчогледово олио
0,5 ч. л. горчица
0,5 ч. л. сол
0,5 ч. л. захар
1-2 ч. л. лимонов сок
Няколко съвета:
1. Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура.
2. Може да направите майонезата от смес на слънчогледово олио със зехтин, но зехтинът не трябва да бъде повече от 20%, защото готовият продукт ще има горчив привкус.
3. Ако майонезата се получи много гъста, добавете 1-2 с.л. топла вода и разбийте още веднъж!
4. Майонезата, която предлагаме се прави с горчица, ако искате да получите обикновена, не добавяйте тази съставка!
5. Лимоновия сок може да замените с оцет (винен, ябълков, трапезен). На 1 яйце се слага по 0,5-1 ч. л. оцет или на вкус.
Начин на приготвяне на майонезата с цели яйца:
Разбийте яйцето с пасатор във висока чаша или купа, добавете горчицата, солта и захарта и бийте до получаването на еднородна смес. Наливайте тънка струя олио, докато не се получи желаната консистенция, без да изключвате пасатора.
Съвет: Количеството олио се определя "на око" - колкото повече е то, толкова по-гъста ще бъде майонезата. Когато достигнете необходимата гъстота, сложете лимоновия сок, който ще направи сместа малко по-течна, и разбийте до хомогенна смес.
Готовата майонеза сложете в хладилник!
Начин на приготвяне на майонезата с жълтъци:
Сложете жълтъците в купа, добавете солта, захарта и горчицата. Разбийте с миксер съставките (на бавни обороти). След това, буквално капка по капка, добавяйте олиото като не спирате да бъркате (на бавни обороти), докато не получите еднородна консистенция. Вече сте преминали първия и най-важен момент от приготвянето на майонезата. Продължете да прибавяте олиото вече не капка по капка, а чрез тънка струя, до еднородна смес. Разбивайте на бавни или средно бързи обороти, докато сосът не се сгъсти достатъчно. После сложете лимоновия сок и разбийте още веднъж.
Преместете майонезата в чист съд, затворете с капак и оставете в хладилник.
Съвети:
1. Може да използвате тел за разбиване на яйца вместо миксер, но миксерът значително ускорява и улеснява процеса.
2. Готовата майонеза можете да съхранявате в хладилник около седмица в херметически затворен съд.
3. Добавяйки различни подправки и билки към готовия продукт, може да получите интересни, необичайни и вкусни съчетания:
- чесън (ситно нарязан или пресован) - придава на майонезата пикантен вкус, отлично се съчетава с месни ястия, тостери, хрупкави франзели и др.
- магданоз и босилек (нарязани и добавени към соса): придават на продукта приятен вкус и аромат. Такъв сос идеално подхожда към рибни ястия.
- маслини (ситно нарязани и смесени с майонезата): придават "южен" нюанс на соса, който е подходящ за ястия с картофи.
- сирене (настъргано на ситно и добавено в майонезата): идеален сос за зеленчукови ястия
- кора от лимон (ситно настъргана и прибавена към майонезата): придава на соса приятен аромат на цитруси и е подходящ за ястия от риба, морски дарове и зеленчуци.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Други сосове и подправки
- Скумрия на фурна с майонеза и горчица
- Сос Ремулада с джинджифил
- Майонеза – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Веган майонеза от кашу
- Майонеза без яйца с ленено брашно и горчица в 5 стъпки
- Салата от цвекло с майонеза, чесън и орехи
- Веган майонеза от нахут
- Чеснова майонеза със зехтин
- Здравословна веган майонеза
- Майонеза с босилек и чесън
Коментари към Домашна майонеза (2 вида)