Майонеза – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
Майонезата е един от най-разпространените сосове в света, но и отличен източник на редица минерали. На това се дължат и множеството ползи за здравето – от поддържане на сърдечното здраве до насърчаване на доброто зрение. Въпреки това обаче майонезата има и някои потенциални вреди и странични ефекти, поради което е препоръчително да не се прекалява с консумацията.
Хранителен състав на майонезата
Една купа (220 грама) майонеза съдържа:
- Калории: 1496;
- Общо мазнини: 165 г (212% от препоръчителния дневен прием);
- Холестерол: 92 мг (31% от ПДП);
- Натрий: 1397 мг (61% от ПДП);
- Захари: 1,3 г;
- Протеин: 2,1 г;
- Витамин D: 0,4 мкг (2% от ПДП);
- Калций: 18 мг (1% от ПДП);
- Желязо: 0,5 мг (3% от ПДП);
- Калий: 44 мг (1% от ПДП).
Ползи за здравето от майонезата
Майонезата не само има отличен вкус, но и осигурява някои невероятни ползи за здравето, благодарение на съдържанието на важни за човешкия организъм хранителни вещества. Ето и част от тях.
Поддържа косата здрава
Според проучванията, проведени през последните години, майонезата е изключителен избор за укрепване на косата и поддържането й здрава. Някои хора дори използват яйченият сос като балсам, за да изгладят косата си и да я направят копринена и блестяща.
Подпомага кръвообращението
Майонезата съдържа витамин Е – един от витамините, които подпомагат правилното кръвообращение. Освен това вкусният сос е богат на редица полезни вещества, включително фосфор, калций, калий и витамин К, които също са важни за движението на кръвта в човешкото тяло.
Подобрява мозъчната функция
Майонезата съдържа важен минерал, известен като холин, който е изключително важен за формирането на клетъчните мембрани, регулирането на паметта и правилното функциониране на мозъка.
Насърчава доброто зрение
Яйчената емулсия е богат източник на витамин А (бета-каротин), който спомага за доброто зрение. Майонезата също съдържа цинк, лутеин и зеаксантин, които намаляват увреждането от излагането на очите на синя светлина.
Проучване, проведено през 2011 г., установява, че майонезата повишава серумната концентрация на бета-каротин, когато се консумира с моркови, което е поредното доказателство, че сосът е полезен за зрението.
Поддържа сърдечното здраве
Има множество храни, които са изключително полезни за сърцето, но майонезата се нарежда сред най-добрите. Според медицински изследвания съдържанието на витамин Е може ефективно да предотврати инсулт. Освен това майонезата е богата на омега-3 мастни киселини, които са известни с това, че играят съществена роля в поддържането на сърдечното здраве.
Отличен източник на натрий
Майонезата е много богат източник на натрий, като 100 грама осигуряват 26% от препоръчителния дневен прием на важния метал. Човешкият организъм се нуждае от малко количество натрий, за да поддържа нервните импулси, да поддържа мускулите и да регулира правилния баланс на вода и минерали.
Подсилва имунната система
Сред множеството храни, които естествено подсилват имунната система, се нарежда и майонезата. Това нейно свойство се дължи на високото съдържание основни хранителни вещества, сред които цинк, витамини А и Е.
Подхранва кожата
Майонезата съдържа добри количества емолиенти и мазнини, които овлажняват кожата. Освен това яйченият сос е полезен при лечение на слънчеви изгаряния, тъй като успокоява засегнатите части на тялото.
Потенциални вреди и странични ефекти
Въпреки че майонезата има редица ползи за здравето, тя има и няколко потенциални вреди.
Прекомерната консумация на майонеза може да доведе до наддаване на тегло или дори затлъстяване. Това е хранителен продукт с високо съдържание на мазнини, в резултат на което е изключително калоричен и е много лесно да се натрупат излишни килограми.
Хората, които страдат от стомашна язва, е препоръчително да избягват консумацията на майонеза, тъй като високото съдържание на мазнини може да повиши възпалението.
Майонезата също така може да повиши риска от рак, остеопороза (здравословно състояние, което отслабва костите и ги прави крехки), ревматоиден артрит (възпалително заболяване, при което имунната система атакува здравите клетки в тялото, причинявайки възпаление) и диабет.
Освен всичко изброено дотук прекомерната употреба на майонеза може да причини и някои странични ефекти, сред които:
- повишаване на кръвната захар;
- увеличаване на риска от сърдечно заболяване;
- главоболие;
- слабост;
- гадене;
- повишаване на кръвното налягане.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СФД НУТРИШЪН ДИЕТИЧЕН СОС БАРБЕКЮ 460 г
ОСТРОВИТ СОС ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
БИОТЕЧ ZERO СОС 350 мл
ОЛ НУТРИШЪН КЕТЧУП 460 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Сосове
- Сос Бъфало
- Сос от топено сирене със сметана и кашкавал
- Пилешки пържоли в лимонов сос
- Пилешка пастърма с лютивка и червен пипер
- Печени палачинки с пиле в сметанов гъбен сос
- Сос от сирена с прясно мляко и лук
- Салата от цвекло с майонеза, чесън и орехи
- Гарум - римският сос, служещ за подправка и лекарство
- Веган майонеза от нахут
- Сметанов сос Алфредо с пармезан и масло за паста
Коментари към Майонеза – хранителен състав, ползи и вреди за здравето