Домашен сладкиш с праскови и къпини

Необходими продукти:
За плодовия топинг:
- 6 супени лъжици /85 грама/ безсолно масло
- 2/3 чаена чаша захар
- щипка сол
- 4 малки нектарини, разполовени и почистени от костилките
- 2 чаени чаши къпини
За кексовото тесто:
- 2 чаени чаши брашно за сладкиши
- 1/2 чаена чаша царевично брашно
- 2 чаени лъжички бакпулвер
- 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
- 1 чаена лъжичка сол
- 3/4 чаена чаша безсолно масло със стайна температура
- 1 1/4 чаени чаши захар
- 3 големи яйца
- 1 1/4 чаени чаши мътеница
- 2 чаени лъжички екстракт от ванилия
За гарниране:
- бита сметана
- ванилов сладолед
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса и покрийте с хартия за печене дъното на тавичка с размери 23/33 сантиметра. Подмажете с масло.
- Смесете маслото, захарта и солта в тенджера на средно силен огън и бъркайте, докато се разтопят напълно.
- Изсипете сместа в подготвената тавичка и я наклонете на всички страни, за да се разпредели по цялото дъно.
- Нарежете прасковите на тънки резенчета и ги подредете отгоре, без да се припокриват.
- Около тях разпределете малините и заделете настрана.
- В средно голяма купа смесете двата вида брашно, бакпулвера, содата и солта.
- В друга купа разбийте с миксер маслото и захарта около 3-5 минути до пухкав и гладък крем.
- Добавете яйцата едно по едно, като разбивате около 30 секунди след всяко добавяне.
- Прибавете ваниловия екстракт в мътеницата и постепенно добавете сместа в масления крем.
- Поетапно прибавете сухата смес, като бъркате с дървена лъжица или шпатула.
- Изсипете кексовото тесто върху плодовете и чукнете тавичката върху плота или масата, за да се освободят въздушните мехурчета.
- Печете сладкиша в продължение на 40-50 минути до златист цвят или докато клечката за зъби излезе чиста от центъра на кейка.
- Оставете да се охлади в продължение на 15 минути, преди да го обърнете върху подходящ поднос.
- Внимателно отстранете хартията за печене и нарежете на квадратчета.
- Поднесете плодовия кейк топъл, гарниран с бита сметана или ванилов сладолед.
Да ви е сладко!
Снимки: thekitchn.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ESN FLAV'N TASTY ПОДСЛАДИТЕЛ прах 250 г
БИЛКОВ ЧАЙ СТОМАШЕН филтър * 20 БИЛКОВА АПТЕКА
БИОФОРМ ВИТАМИН C АРКТИК капсули 200 мг * 60
НовЕМПЕР ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА FASIO SICRET 100 мл
МЕРИ ЕНД МЕЙ СЕРУМ С КОМПЛЕКС ОТ ИДЕБЕНОН И КЪПИНА 30 мл
БИЛКОВА СМЕС №10 ПРИ ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА 200 г ЗДРАВНИЦА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Листа от къпина - ползи и приложение
- Обикновен маслен крем
- Лимонов сладкиш с прясно мляко и масло
- Мътеница - ползи и вреди
- Лесен кокосов сладкиш
- Синапено масло – хранителен състав, ползи и странични ефекти
- Малинов сладкиш с овесени ядки и маслени трохи
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Мокър шоколадов сладкиш без яйца
- Маслен крем за торти и сладкиши
Коментари към Домашен сладкиш с праскови и къпини