Дип с патладжан и тахан

Необходими продукти:
- 2 средни патладжана
- 1 чаена лъжица сол
- 1/4 чаена чаша тахан (сусамов)
- 3 супени лъжици пресен сок от лимон
- 1 скилидка чесън
- щипка прясно смлян черен пипер
- 1/4 чаена чаша зехтин + още за поливане при сервиране
- 1/2 чаена лъжица сумак (не е задължително)
Начин на приготвяне:
Обелете патладжана и го нарежете на едро.
Посолете и го сложете в тава, която покрийте в алуминиево фолио. Печете за 20 минути на 200 градуса, докато омекне, след което махнете фолиото и допечете още 10 минути.
Прехвърлете патладжана в кухненски робот, добавете тахана, лимоновия сок, чесъна и черен пипер. Смелете продуктите до получаването на еднородна смес.
Прехвърлете в купа и полейте със зехтин. Поръсете със сумак и сервирайте с крекери, препечен висококачествен хляб, зеленчуци или сирене.
Съхранявайте в плътно затворено бурканче или под фолио до 2 дни в хладилник.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Други сосове и подправки
- Не изхвърляйте дръжките на патладжаните - те лекуват хемороиди
- Салата от печени патладжани и пресни домати с чесън и лук
- Рецепти за лятна доматена манджа с чушки и патладжани
- Оригинални турски рецепти за имамбаялдъ
- Патладжани с кашкавал и доматен сос
- Дип с черен боб
- Пълнен патладжан с нахут, домат и чесън
- Салата от печен патладжан, домати и прясна моцарела
- Пълнени патладжани с кайма, домати и кашкавал
- Здрави и красиви с Деси: Пролетен суров дип с тиквичка
Коментари към Дип с патладжан и тахан