Начало Хранене Рецепти Сосове, глазури, сиропи и подправки Млечни и сметанови Дип с карамелизиран лук, спанак и три вида сирене

Дип с карамелизиран лук, спанак и три вида сирене

Дип с карамелизиран лук, спанак и три вида сирене - изображение

Необходими продукти:

  • 1 голям шалот, нарязан на кръгчета
  • 1 чаена чаша мътеница
  • 340 грама панчета, нарязана на тънки филийки
  • 1 супена лъжица олио + още за пържене
  • 6 средни на размер глави лук (около 10 чаени чаши), нарязани
  • 500 грама свеж спанак
  • 4 чаени чаши нарязан на ситно кейл
  • 3 пресовани скилидки чесън
  • 1/4 чаена чаша масло
  • 2 чаени чаши брашно
  • 3 чаени чаши прясно мляко
  • 1 чаена чаша настъргано сирене Азиаго
  • 1 чаена чаша настъргано сирене Грюер
  • 1 чаена чаша сирене фонтина, настъргано
  • 2 супени лъжици вино шери
  • 1 супена лъжица и половина сол
  • 1/2 чаена чаша царевично нишесте

Начин на приготвяне:

Накиснете пръстените шалот в мътеницата и ги оставете на стайна температура, докато приготвяте останалите продукти.

Изпържете цели резените панчетата за 15 минути, за да стане хрупкава. Отцедете върху кухненска хартия.

В същия тиган добавете олиото и изпържете 10-те чаши лук, нарязан на ситно, като го разбърквате на всеки 5 минути, докато се карамелизира - това ще отнеме около 45 минути (добавете 1 чаена чаша вода в последните минути на готвенето, като слагате по 1/4 от нея, за да отделите изгорелите частици от дъното на тигана).

Намалете температурата до ниска и добавете спанака, кейла, чесъна и три четвърти от сготвената панчета (нарязана на ситно). Гответе, докато зеленчуците омекнат, като разбърквате от време на време. Добавете маслото, след като то се разтопи сложете 1/2 чаена чаша брашно.

Добавете млякото чаша по чаша, като след всяка разбърквате, за да бъде усвоено от сместа добре.

Оставете течността да заври. Добавете сирената и изчакайте да се разтопят за около 10 минути.

Излейте виното шери и подправете с 1 супена лъжица сол.

Поддържайте дипа топъл на слаба степен на котлона.

В дълбока касерола сложете около 6 сантиметра мазнина и я загрейте на 170 градуса.

Смесете брашното с останалата половин чаша брашно и 1 чаена лъжица сол.

Разделете пръстените на резените лук и ги потопете в сухата смес. Изпържете ги, докато станат златисти и хрупкави, за около 2 минути.

Извадете от олиото и ги отцедете върху хартия.

Сервирайте дипа, отгоре подредете изпържения лук и останалата панчета.

Поднесете с хляб или крекери.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: myrecipes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиХрани и ястияАлт. медицинаСнимкиБотаникаИсторияЛайфстайлДиети