Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Рецепти за великденски кексчета

Рецепти за великденски кексчета

от 21 юни 2017г., обновено на 27 апр 2021г.
Автор: Chef Framar
Рецепти за великденски кексчета - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Великденските кексчета са вкусна алтернатива на традиционния козунак. Те се приготвят лесно, удобни са за консумиране и са подходящи за почерпка. Предлагаме ви няколко рецепти за домашни великденски кексчета, с които да зарадвате близките си за празника. Може да експериментирате и да използвате любими добавки към тестото, украсата също е въпрос на вкус и въображение.

Козуначени кексчета с шоколад

Необходими продукти:

  • 1 килограм брашно
  • 250 милилитра топло прясно мляко
  • 42 грама прясна мая
  • 250 грама захар на пясък
  • 70 грама меко краве масло
  • 50 милилитра олио
  • 6 яйца
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
  • течен шоколад за намазване
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

  • Пресейте брашното в тава или друг широк съд, направете дупка в средата.
  • Разтворете маята в топлото прясно мляко и изчакайте да се активира.
  • Разбийте яйцата със захарта, към тях добавете разтопеното краве масло, олиото и ванилията.
  • Изсипете течните съставки в средата на брашното и замесете тесто.
  • Оставете го да втаса и разделете на равни по големина топки.
  • Намажете с олио кухненския плот и разточете три кръгли кори с еднакъв диаметър.
  • Намажете всяка с течен шоколад и сгънете на четири.
  • Подредете ги плътно една до друга, застъпвайки широките им части.
  • Завийте във формата на роза и сложете в намаслени форми за мъфини.
  • По този начин пригответе останалото тесто.
  • Изпечете козуначените кексчета в предварително загрята фурна (180 градуса) за 40 минути.
  • Когато се охладят, поръсете с пудра захар и поднесете.

Портокалови кексчета с извара и стафиди

Необходими продукти:

  • 400 грама извара
  • 3 чаени чаши брашно
  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • 1 пакетче бакпулвер или сода, изгасена в оцет
  • 300-400 грама захар
  • 3 яйца
  • 100 грама краве масло или свинска мас
  • щипка сол
  • корите на 2 портокала
  • стафиди на вкус
  • ванилова захар на вкус
  • кокосови стърготини (20-25 грама са напълно достатъчни)

За украса:

  • 2 белтъка
  • пудра захар
  • сладкарска поръска

Начин на приготвяне:

  • Смесете изварата със захарта, добавете разтопеното краве масло или свинската мас и налейте прясното мляко. Яйцата разбийте отделно заедно с ваниловата захар и тогава изсипете при сместа от извара, захар и мазнина.
  • Пресейте брашното заедно с бакпулвера, прибавете го към останалите продукти и замесете тесто. Когато бъде готово, сложете стафиди на вкус, портокаловите корички и кокосовите стърготини.
  • Разпределете тестото във формички за мъфини, като запълните половината от обема им.
  • Изпечете във фурната при 180 градуса за 30 минути.
  • За украса на кексчетата направете глазура, като разбиете два белтъка с пудра захар. Сместа трябва да се получи много гъста. Разпределете я по повърхността на кексчетата и поръсете със сладкарска поръска.

Канелени кексчета с орехи

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 160 грама пшенично брашно
  • 100 грама кристална захар
  • 120 грама краве масло
  • 50 милилитра прясно мляко
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 1-2 щипки канела на прах
  • 1-2 щипки джинджифил на прах
  • 1-2 щипки ванилия
  • щипка сол
  • орехови ядки на вкус
  • стафиди по желание

Начин на приготвяне

  • Смесете захарта и яйцата, сложете щипка сол, налейте прясното мляко и разбийте продуктите с телена бъркалка или използвайте миксер. Към получената комбинация добавете разтопеното масло, канелата и джинджифила. Отново разбийте на ръка или с миксера, както ви е по-удобно.
  • Пресейте брашното с бакпулвера и прибавете при останалите продукти, като разбивате. Ще се получи течно тесто, към което прибавете натрошени или нарязани орехови ядки на вкус. По желание може да добавите и стафиди. Разбъркайте тестото и го разпределете в силиконови формички за мъфини, в които предварително сте сложили хартиени.
  • Изпечете кексчетата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
  • Не ги изваждайте веднага, след като бъдат готови, а изчакайте да се охладят във формичките. След това може да ги поръсите с пудра захар или да ги полеете с глазура по избор.

Великденски кексчета с крем маскарпоне

Необходими продукти:

  • 90 грама масло
  • 200 грама пудра захар (150 от тях за тестото, а останалите – за крема)
  • 2 средни яйца
  • 150 грама брашно
  • 3/4 чаена лъжица бакпулвер
  • щипка сол
  • 95 милилитра прясно мляко
  • 400 грама маскарпоне
  • 1 ванилия или няколко капки ванилова есенция
  • хранителен оцветител по ваш избор и по желание
  • бонбони за украса (под формата на мини яйца например, може глазирани ядки, захаросани боровинки и други)

Начин на приготвяне

  • За да се получат нежни кексчета, е важно температурата на всички продукти да бъде еднаква и стайна.
  • Маслото и пудрата захар разбийте с миксер на средна скорост до побеляване и получаване на лек крем (това ще отнеме между 8 и 10 минути). След това, без да прекратявате разбиването, добавете разбърканите яйца, като слагате постепенно по една лъжица от тях. Около 4-5 минути са необходими, за да имате пухкава еднородна кремообразна емулсия.
  • В нея прибавете на три пъти пресятото с набухвателя и щипка сол брашно, налейте прясното мляко, сложете мъничко ванилия или няколко капки ванилова есенция. Разбъркайте тестото с миксера, включен на най-ниските обороти.
  • Количеството, което се получава, е достатъчно за приготвянето на 12 стандартни кексчета. Разпределете го в съответните съдове, които запълнете до половината или максимум 3/4 от обема им.
  • Изпечете до готовност (около 20 минути при 200 градуса).
  • Оставете да се охлаждат и направете маскарпоне крема.
  • Разбийте студеното маскарпоне с пудрата захар и щипка ванилия. Действайте внимателно, миксерът трябва да работи на ниска скорост. Добавете оцветител по ваш избор. Може да заложите на зеления цвят, който асоциира тревата. След това върху тази основа подредете бонбони под формата на яйца.
  • С помощта на шприц/пош разпределете крема, като използвате различни накрайници.
  • Подредете избраните за декорация елементи върху него и поднесете.

Великденски кексчета "Овчици"

Необходими продукти:

  • 1 портокал
  • 1/2 чаша захар
  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 1/3 чаена чаша олио
  • 1 яйце
  • 1 чаена лъжичка ванилия
  • 1 чаена чаша брашно
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 5 грама сода за хляб
  • щипка сол

за украса:

  • 50 милилитра сладкарска сметана за разбиване
  • 1 супена лъжица какао
  • 150 грама бели бонбони маршмелоу

Начин на приготвяне

  • Загрейте фурната на 180 градуса и подгответе форми за кексчета. Напръскайте ги с незалепващ спрей. Настържете кората на портокала, изстискайте сока му, смесете ги и добавете захарта.
  • След това прибавете киселото мляко, олиото, яйцето, брашното, содата, бакпулвера, солта и ванилията. Разбъркайте до еднородност на продуктите и с помощта на лъжица разпределете тестото във формичките.

Великденски мъфини овчици

  • Изпечете във фурната за 30 минути.
  • За украса пригответе крем, като разбиете сметаната. Разделете я на две части, като в едната сложете какаото. Намажете мъфините с неоцветената и украсете с маршмелоу бонбоните. Кафявата изсипете в пош и оформете главичките на овчиците.
  • С помощта на клечка за зъби направете две вдлъбнатини за ноздри и прикрепете изрязани бонбони за очичките. В средата им сложете две точки за зеници, като потопите клечката за зъби в шоколадова смес. Охладете за десетина минути, преди да поднесете.

Добър апетит!

Още по темата:
  • Великденски курабии с амонячна сода и мас Великденски курабии с амонячна сода и мас
  • Шоколадов пудинг с течен шоколад и смлени канелени бисквити Шоколадов пудинг с течен шоколад и смлени канелени бисквити
  • Великденски курабийки със стафиди и канела Великденски курабийки със стафиди и канела
  • Шоколадова торта за Великден с маслен крем Шоколадова торта за Великден с маслен крем
5.0/5 1 оценка

Коментари към Рецепти за великденски кексчета

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рецепти за великденски кексчета
    www.framar.bg 
    на 11 October 2025 в 21:01
    Коментирайте "Рецепти за великденски кексчета"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Тестени изделия
  • Разни
  • Шоколадови кексчета с пълнеж от извара
  • Перфектните бананови мъфини
  • Мини кексчета с фурми
  • Мъфини с ябълково пюре и пълнеж крема сирене
  • Солен мъфин с овесени ядки и тиквички
  • Постни ябълкови мъфини с овесени ядки и канела
  • Как да направим хартиени моркови за декорация
  • Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
  • Мъфини с овесени ядки и банан
  • Бутер кошнички с плънка от пилешко, гъби, лук и кашкавал
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Конгресът на Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина (АФРМ) събра водещи наши и чуждестранни специалистиКонгресът на Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина (АФРМ) събра водещи наши и чуждестранни специалисти

Конгресът на Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина (АФРМ) събра водещи наши и чуждестранни специалисти

от 11 окт 2025г.Прочети повече
Какви техники и съвети да спазваме при оригване на бебетоКакви техники и съвети да спазваме при оригване на бебето

Какви техники и съвети да спазваме при оригване на бебето

от 10 окт 2025г.Прочети повече
Шизофренията е свързана с дефицит на желязо и загуба на миелин в мозъкаШизофренията е свързана с дефицит на желязо и загуба на миелин в мозъка

Шизофренията е свързана с дефицит на желязо и загуба на миелин в мозъка

от 10 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

УМБАЛ „Свети Георги“ с безплатни ваксини срещу COVID-19 и ДТК за бременни през есенно-зимен сезон 25/26

преди 2 дни, 7 часа и 41 мин.

Колоездачен клуб Берое ви кани на спортно състезание с кауза в Стара Загора - 5 октомври 2025 г., неделя, от 10:00 ч.

преди 15 дни, 3 часа и 57 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ФИТОБИОС МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ саше * 14 430956

МАТИСЪН СМИНДУХ капсули * 120

ФИТОБИОС МЕМОМИКС 100мл 682736

ХЕМОФАКТОРС дъвчащи таблетки * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ФИТОБИОС ГОЛАФИТ БИМБИ спрей 15мл 430468

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

MILIAN разтвор за инхалации 3 мл * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 10 окт 2025г. в 16:49:34

АКУТИЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 10 окт 2025г. в 16:47:23

АМОКСИГАММА таблетки 875 мг/125 мг * 21

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 10 окт 2025г. в 16:46:59

MILIAN разтвор за инхалации 3 мл * 10

Коментар на: Веселина Димова от 10 окт 2025г. в 16:46:13

АКУТИЛ капсули * 60

Коментар на: Даниела Динова от 10 окт 2025г. в 16:27:23
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival