Рецепти за великденски кексчета
Великденските кексчета са вкусна алтернатива на традиционния козунак. Те се приготвят лесно, удобни са за консумиране и са подходящи за почерпка. Предлагаме ви няколко рецепти за домашни великденски кексчета, с които да зарадвате близките си за празника. Може да експериментирате и да използвате любими добавки към тестото, украсата също е въпрос на вкус и въображение.
Козуначени кексчета с шоколад
Необходими продукти:
- 1 килограм брашно
- 250 милилитра топло прясно мляко
- 42 грама прясна мая
- 250 грама захар на пясък
- 70 грама меко краве масло
- 50 милилитра олио
- 6 яйца
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- течен шоколад за намазване
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
- Пресейте брашното в тава или друг широк съд, направете дупка в средата.
- Разтворете маята в топлото прясно мляко и изчакайте да се активира.
- Разбийте яйцата със захарта, към тях добавете разтопеното краве масло, олиото и ванилията.
- Изсипете течните съставки в средата на брашното и замесете тесто.
- Оставете го да втаса и разделете на равни по големина топки.
- Намажете с олио кухненския плот и разточете три кръгли кори с еднакъв диаметър.
- Намажете всяка с течен шоколад и сгънете на четири.
- Подредете ги плътно една до друга, застъпвайки широките им части.
- Завийте във формата на роза и сложете в намаслени форми за мъфини.
- По този начин пригответе останалото тесто.
- Изпечете козуначените кексчета в предварително загрята фурна (180 градуса) за 40 минути.
- Когато се охладят, поръсете с пудра захар и поднесете.
Портокалови кексчета с извара и стафиди
Необходими продукти:
- 400 грама извара
- 3 чаени чаши брашно
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 1 пакетче бакпулвер или сода, изгасена в оцет
- 300-400 грама захар
- 3 яйца
- 100 грама краве масло или свинска мас
- щипка сол
- корите на 2 портокала
- стафиди на вкус
- ванилова захар на вкус
- кокосови стърготини (20-25 грама са напълно достатъчни)
За украса:
- 2 белтъка
- пудра захар
- сладкарска поръска
Начин на приготвяне:
- Смесете изварата със захарта, добавете разтопеното краве масло или свинската мас и налейте прясното мляко. Яйцата разбийте отделно заедно с ваниловата захар и тогава изсипете при сместа от извара, захар и мазнина.
- Пресейте брашното заедно с бакпулвера, прибавете го към останалите продукти и замесете тесто. Когато бъде готово, сложете стафиди на вкус, портокаловите корички и кокосовите стърготини.
- Разпределете тестото във формички за мъфини, като запълните половината от обема им.
- Изпечете във фурната при 180 градуса за 30 минути.
- За украса на кексчетата направете глазура, като разбиете два белтъка с пудра захар. Сместа трябва да се получи много гъста. Разпределете я по повърхността на кексчетата и поръсете със сладкарска поръска.
Канелени кексчета с орехи
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 160 грама пшенично брашно
- 100 грама кристална захар
- 120 грама краве масло
- 50 милилитра прясно мляко
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- 1-2 щипки канела на прах
- 1-2 щипки джинджифил на прах
- 1-2 щипки ванилия
- щипка сол
- орехови ядки на вкус
- стафиди по желание
Начин на приготвяне
- Смесете захарта и яйцата, сложете щипка сол, налейте прясното мляко и разбийте продуктите с телена бъркалка или използвайте миксер. Към получената комбинация добавете разтопеното масло, канелата и джинджифила. Отново разбийте на ръка или с миксера, както ви е по-удобно.
- Пресейте брашното с бакпулвера и прибавете при останалите продукти, като разбивате. Ще се получи течно тесто, към което прибавете натрошени или нарязани орехови ядки на вкус. По желание може да добавите и стафиди. Разбъркайте тестото и го разпределете в силиконови формички за мъфини, в които предварително сте сложили хартиени.
- Изпечете кексчетата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
- Не ги изваждайте веднага, след като бъдат готови, а изчакайте да се охладят във формичките. След това може да ги поръсите с пудра захар или да ги полеете с глазура по избор.
Великденски кексчета с крем маскарпоне
Необходими продукти:
- 90 грама масло
- 200 грама пудра захар (150 от тях за тестото, а останалите – за крема)
- 2 средни яйца
- 150 грама брашно
- 3/4 чаена лъжица бакпулвер
- щипка сол
- 95 милилитра прясно мляко
- 400 грама маскарпоне
- 1 ванилия или няколко капки ванилова есенция
- хранителен оцветител по ваш избор и по желание
- бонбони за украса (под формата на мини яйца например, може глазирани ядки, захаросани боровинки и други)
Начин на приготвяне
- За да се получат нежни кексчета, е важно температурата на всички продукти да бъде еднаква и стайна.
- Маслото и пудрата захар разбийте с миксер на средна скорост до побеляване и получаване на лек крем (това ще отнеме между 8 и 10 минути). След това, без да прекратявате разбиването, добавете разбърканите яйца, като слагате постепенно по една лъжица от тях. Около 4-5 минути са необходими, за да имате пухкава еднородна кремообразна емулсия.
- В нея прибавете на три пъти пресятото с набухвателя и щипка сол брашно, налейте прясното мляко, сложете мъничко ванилия или няколко капки ванилова есенция. Разбъркайте тестото с миксера, включен на най-ниските обороти.
- Количеството, което се получава, е достатъчно за приготвянето на 12 стандартни кексчета. Разпределете го в съответните съдове, които запълнете до половината или максимум 3/4 от обема им.
- Изпечете до готовност (около 20 минути при 200 градуса).
- Оставете да се охлаждат и направете маскарпоне крема.
- Разбийте студеното маскарпоне с пудрата захар и щипка ванилия. Действайте внимателно, миксерът трябва да работи на ниска скорост. Добавете оцветител по ваш избор. Може да заложите на зеления цвят, който асоциира тревата. След това върху тази основа подредете бонбони под формата на яйца.
- С помощта на шприц/пош разпределете крема, като използвате различни накрайници.
- Подредете избраните за декорация елементи върху него и поднесете.
Великденски кексчета "Овчици"
Необходими продукти:
- 1 портокал
- 1/2 чаша захар
- 1 чаена чаша кисело мляко
- 1/3 чаена чаша олио
- 1 яйце
- 1 чаена лъжичка ванилия
- 1 чаена чаша брашно
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 5 грама сода за хляб
- щипка сол
за украса:
- 50 милилитра сладкарска сметана за разбиване
- 1 супена лъжица какао
- 150 грама бели бонбони маршмелоу
Начин на приготвяне
- Загрейте фурната на 180 градуса и подгответе форми за кексчета. Напръскайте ги с незалепващ спрей. Настържете кората на портокала, изстискайте сока му, смесете ги и добавете захарта.
- След това прибавете киселото мляко, олиото, яйцето, брашното, содата, бакпулвера, солта и ванилията. Разбъркайте до еднородност на продуктите и с помощта на лъжица разпределете тестото във формичките.
- Изпечете във фурната за 30 минути.
- За украса пригответе крем, като разбиете сметаната. Разделете я на две части, като в едната сложете какаото. Намажете мъфините с неоцветената и украсете с маршмелоу бонбоните. Кафявата изсипете в пош и оформете главичките на овчиците.
- С помощта на клечка за зъби направете две вдлъбнатини за ноздри и прикрепете изрязани бонбони за очичките. В средата им сложете две точки за зеници, като потопите клечката за зъби в шоколадова смес. Охладете за десетина минути, преди да поднесете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Картофени мъфини с топено сирене, извара и моркови
- Перфектните бананови мъфини
- Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
- Мъфини с ябълково пюре и пълнеж крема сирене
- Великденски курабии с амонячна сода и мас
- Солен мъфин с овесени ядки и тиквички
- Мини кексчета с фурми
- Мъфини с боровинки и портокали
- Мъфини с боровинки
- Шоколадови кексчета с пълнеж от извара
Коментари към Рецепти за великденски кексчета