Гювечета от агнешко с боб и зеленчуци
Необходими продукти:
800 грама агнешко
2 чаени чаши сварен червен боб
4 картофа
2 моркова
2 глави лук
1 чушка
2 домата
2 чаени чаши доматено пюре
1/2 чаена чаша сухо червено вино или 2 супени лъжици винен оцет
2 чаени чаши готварска сметана
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
стрък розмарин
олио
вода или бульон
магданоз за поднасяне
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на парчета, сложете ги в купа, поръсете с малко розмарин, напръскайте с виното или оцета (не солете), разбъркайте и оставете за 2 - 3 часа да се маринова (може и повече). Изпържете месото (ако е сухо, добавете малко мазнина, ако не е - изпържете в собствената му). Нека се приготвя до образуването на златиста коричка от всички страни, като добавите намачкания чесън в тигана и стрък розмарин. След това извадете розмарина и чесъна, агнешкото прехвърлете в голяма купа.
Обелете картофите, разрежете ги на 4 части, морковите нарежете на кръгчета с дебелина от 0,5 сантиметра, лука - на дебели полукръгчета, чушката - на квадратчета.
Изпържете морковите и чушката в олио, изсипете ги при месото. В същата мазнина запържете картофите до образуване на коричка и също изсипете в съда с месото и зеленчуците. Прибавете сварения боб, лука и разбъркайте всичко.
Разпределете сместа в гювечета, във всяко налейте по 1 - 3 супени лъжици вода или бульон (количеството течност преценете според размера на съда, важно е ястието да не прегори).
Затворете гювечетата с капаците и поставете във фурната за около 30 минути при 220 градуса.
През това време направете сос. Настържете доматите (махнете ципите), овкусете със сол и други подправки по ваш избор, добавете доматеното пюре, сметаната, останалото вино (или оцет) и разбъркайте до еднородност. Налейте вода или бульон, количеството на соса трябва да стане не по-малко от 2 чаени чаши.
Разпределете го равномерно във всяко гювече и върнете във фурната за още 30 - 40 минути, но намалете градусите на 200. Ако използвате малки гювечета, около 15 минути са достатъчни.
Когато извадите готовото ястие от фурната, махнете капаците и оставете така за 5 минути, след което може да поднесете с нарязан магданоз.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди
- Агнешко с домати, стар лук, чесън и чили
- Рецепти за агнешко на скара
- Крехко агнешко във винен сос
- Агнешко с бял боб и доматена запръжка
- Агнешки сач със зеленчуци
- Агнешки крачета с чесън и розмарин на дървени въглища
- Агнешки гювечета с нахут, сливи, дюли и зеленчуци
- Ирландска яхния с агнешко, чесън и зеленчуци
- Агнешко с домати
Коментари към Гювечета от агнешко с боб и зеленчуци