Гъбена лазаня
Лазаня от гъби - чудесната вечеря, ако искате да комбинирате няколко любими вкуса. Ароматните сушени гъби обогатяват ястието, а топящите се сирена го правят още по-неустоимо.
Необходими продукти:
- 10 грама сушени гъби порчини
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 тънко нарязани глави лук
- 2 скилидки чесън, накълцани на ситно или пресовани
- 500 грама кафяви гъби, нарязани на тънко
- 1 дафинов лист
- 2 стръка мащерка
- 500 грама доматен сос
- 200 грама моцарела (прясна), нарязана и отцедена върху кухненска хартия
- 375 грама кори лазаня (пресни или сварени)
- 1/2 чаена чаша настърган пармезан + още за сервиране
за соса:
- 1 литър прясно мляко
- 1 лук, нарязан на половина
- 1 дафинов лист
- 1 стрък мащерка
- 50 грама масло
- 1/3 чаена чаша брашно
- щипка индийско орехче
Начин на приготвяне:
Накиснете сушените гъби в 125 милилитра гореща вода за 10 минути.
Междувременно в тиган изпържете лука в зехтина, докато омекне. Добавете чесъна, кафявите гъби, дафиновия лист и мащерката. Когато намалят обема си, прибавете сушените гъби, заедно с водата, в която са били накиснати. Варете, докато течността се изпари. Добавете доматения сос и 1 чаша вода, подправете със сол и пипер на вкус и оставете соса да ври, за да се сгъсти.
През това време пригответе бешамеловия сос: млякото сложете в касерола, добавете лука, дафиновия лист и мащерката. Когато млякото заври, свалете от котлона и оставете за 15 минути, за да се обогатят вкусовете.
Разтопете масло в касерола и добавете брашното, трябва да се получи каша от него.
Прецедете млякото и го сипете при брашното, като бъркате непрекъснато, за да се направите сос. Варете 3-4 минути, до сгъстяването му. Овкусете с индийско орехче.
Сглобете лазанята: намазнете правоъгълна тава и в нея изсипете половината от гъбения сос, 1/3 от бешамела и 1/3 от моцарелата. Покрийте с кори лазаня, след това отново сложете гъби, 1/3 от бешамела, моцарела и останалата паста. Завършете с белия сос и поръсете обилно с пармезан.
Печете под фолио за 45 минути, след което свалете покритието и запечете още 15 минути, за да придобие ястието вкусна златиста коричка.
Оставете за 10 минути лазанята да престои, преди да я нарежете.
delicious.com.au
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Макаронени изделия
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Ливадна виолетка
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Джоб пица с кори за лазаня
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Свинско с гъби в сметана
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Зимна припънка, Зимненка
Коментари към Гъбена лазаня